Опитайте татарските „кистиби“ с картофено пюре, известно още като мексикански тортили
Независимо дали се наслаждавате на пърленките „кистиби“ като горещо и засищащо основно блюдо или като бърза закуска на крак, те са едно от ястията в татарската кухня, които задължително трябва да опитате.
„Кистибите“ представляват постни плоски хлебчета или тортили, щедро напълнени с млечна каша от просо (най-традиционният пълнеж) или кремообразно картофено пюре, обилно намазани със сочен слой масло.
Отдавна жените в Татарстан (регион на около 700 км източно от Москва) приготвят кистиби с любов и грижа за специалните случаи, като по време на празнични събития и празници обсипват гостите си с това вкусно лакомство. Те обаче го сервирали и като всекидневен, засищащ обяд за трудолюбивите съпрузи, които работели на полето.
Днес, в нашия забързан модерен свят, приготвянето на кистиби е претърпяло известна еволюция. Традиционните методи все още се пазят, но практичността е довела до нови подходи. Домакините вече имат възможност да използват закупени, готови лаваши (или тортили), за да ускорят процеса. Въпреки това домашно приготвените кистиби са за предпочитане.
Един от най-завладяващите аспекти на кистибите е тяхната гъвкавост. Това ястие е подходящо за всяко време на деня. Можете да го сервирате като засищащ обяд или вечеря, горещо, или да го поднесете на закуска, придружено от топла чаша сладък чай.
Също така можете да променяте пълнежа или да използвате остатъци от вечерята, като например овесена каша или картофено пюре. Днес предлагам да приготвим кистиби с картофено пюре и лук. Те имат нежен вкус с нотка на карамелизиран лук.
Съставки за 10-12 плоски хлебчета:
Олга Бровкина
За тестото:
- Брашно – 280 г
- Топло мляко – 100 мл
- Яйце – 1 брой
- Масло (разтопено) – 50 г
- Захар – 1 супена лъжица
- Щипка сол
За пълнежа:
- Картофи – 500 г
- Лук – 1 брой
- Мляко – 100 мл
- Масло – 1,5 с.л.
- Сол – на вкус
Приготвяне:
Нека започнем с приготвянето на тестото. В дълбока купа смесете топлото мляко, захарта, солта, яйцето и разтопеното масло.
Олга Бровкина
В отделна купа пресейте брашното. Постепенно добавете пресятото брашно към яйчено-млечната смес, като месите тестото, докато то престане да лепне по ръцете ви.
Олга Бровкина
За тази стъпка може да са ви необходими около 250 г брашно.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да престои за 30 минути, за да се отпусне и да стане по-податливо на обработка.
Олга Бровкина
Докато тестото почива, измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на големи парчета. Сварете ги в подсолена вода, докато омекнат. Отцедете водата и намачкайте картофите до гладка консистенция.
Добавете горещо мляко и 1 супена лъжица масло към картофеното пюре. Разбъркайте добре, за да се получи кремообразна картофена смес. Подправете със сол на вкус.
Измийте лука, обелете го и го нарежете на ситни кубчета.
Олга Бровкина
В тиган загрейте 0,5 супени лъжици масло на слаб огън. Запържете нарязания на кубчета лук, докато стане прозрачен и леко карамелизиран.
Олга Бровкина
Добавете лука към картофеното пюре и го разбъркайте. Това придава на плънката възхитителен пикантен вкус.
Олга Бровкина
Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Разточете го във формата на дебел фитил, а след това го нарежете на 10-12 еднакви по големина парчета.
Разточете всяко парче тесто с точилка на тънка, кръгла плоска питка с диаметър около 15 см.
Олга Бровкина
В сух, предварително загрят тиган изпечете всяка плоска питка за 1-2 минути от всяка страна, докато стане леко златиста и леко надупчена.
Олга Бровкина
Докато хлебчетата са още горещи, върху половината от всяко от тях поставете обилна порция от приготвената картофено-лучена плънка.
Олга Бровкина
Сгънете другата половина на кистибията върху плънката, за да се получи полумесец.
Непосредствено преди сервиране намажете обилно с разтопено масло горната част на всяко хлебче. Това ще придаде луксозен вид на ястието.
Legion Media
Насладете се!
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com