Общество

Опитайте да си направите ябълкова „смоква“, сладкиш от руското Средновековие

Благодарение на дългия процес на сушене, вкусната и здравословна „смоква“ става еластична.

Така този деликатес може да се разточва на шнурове или от него да се оформят ядливи цветя. Ето защо може да се консумира като закуска или за декориране на печива.

Смоква е стар традиционен руски сладкиш, който за жалост е забравен. Преди няколко века обаче той е много популярен и го наричат „сухо сладко“.

Нашите предци са успявали да създават десерти без желатин, сгъстител и овкусители, само с помощта на даровете на Майката-природа – плодове и мед.

Смокинята или както я наричат в Русия – „смоква“, е старото име на сладък десерт подобен на пастила. И в него няма яйца. Смоквата се прави от плодове с високо съдържание на пектин – ябълки, дюли, сливи и офика.

Името „смоква“ не е случайно. Преди това така наричат смокиновия плод, който се внася като екзотичен десерт. Той е много скъп, затова готвачите се опитват да създадат нещо подобно на луксозния плод. В крайна сметка, от експериментите в кухнята плодовото пюре, изсушено на слънцето, започва да прилича на сладък изсушен плод. Така на руски всички захаросани плодове започват да се наричат смоква.

И до днес рецептата за този деликатес се пази грижливо от няколко поколения домакини, а сега можем да ѝ се насладим и ние.

Продукти (за 8 порции):

Олга Бровкина

  • Ябълки – 1 кг
  • Захар – 800 г
  • Вода – 1 ч.ч.
  • По избор: горски плодове – 200 г

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е плодовете да се намачкат (вкл. горските, ако искате да ги добавите). Измийте ябълките и ги избършете добре. Ако може, обелете ябълките и махнете семките. Нарежете ги на големи парчета.

Олга Бровкина

Сложете нарязаните ябълки в тенджера, добавете вода и задушете, докато омекнат напълно. Това може да отнеме 20-25 минути.

Олга Бровкина

С блендер смелете получената маса, за да се получи пюре. Може да използвате и сито.

Олга Бровкина

Добавете захар към пюрето и го върнете на котлона. То трябва да кипне, заедно със захарта, на бавен огън и да се вари, докато се сгъсти. Готовата ябълкова смоква лесно се отделя от дъното и стените на тенджерата. Това може да отнеме до 40-50 минути.

Олга Бровкина

Покрийте тавата за печене с пергамент или най-добре със силиконова подложка и разстелете получената смес. След това я загладете до получаването на тънък слой (2-3 мм дебелина).

Олга Бровкина

Сложете го във фурната на степен 60-90 градуса, докато смоквата започне да се отделя от подложката. През първите два часа смоквата се суши във фурната със затворена врата. След това я оставете там за 8-10 часа на отворена врата. За да спестите това, можете да изсушите смоквата леко във фурната за 3-4 часа, а после а я оставите на стайна температура за 2-3 дни.

Олга Бровкина

След като се изсуши, разточете смоквата на шнур и го нарежете на порции. Аз завих получените ленти на цветя. Дано ви хареса!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest