Около Русия се формира интегрирано радарно поле

Около границите на Русия ще бъде създадено непрекъснато радиолокационно поле, което ще позволява проследяване на ранни пускове на крилати ракети, бойни самолети и други въздушни цели, съобщиха от министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от РИА „Новости“.

Новата система ще включва задхоризонтни станции тип „Контейнер“. Първата от тях вече е застъпила на бойно дежурство в Мордовия. С нейна помощ е възможно провеждането на денонощно радиолокационно разузнаване в западните и южните стратегически направления. Следващата станция от този тип трябва да покрива арктическото направление, пише „Российская газета“.

Трябва да се отбележи, че понастоящем в Русия е създадено непрекъснато радиолокационно поле за системи за предупреждение за ракетно нападение. То включва радиолокационни станции от типа „Воронеж“, чиято основна задача е да проследяват пусковете на балистични ракети към руска територия.

По-рано беше съобщено, че задхоризонтните радиолокатори „Подсолнух“ са разгърнати в Далечния изток и Прибалтийския регион. Те са способни да откриват надводни и въздушни цели на разстояние 200 мили (321 км).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest