Общество

Огромно признание! Анастас Терзoбалиев бе отличен за Посланик на мира в Близкия изток и арабските страни!


 Вчера, събота, отговорният главен редактор Мустафа Ал-Риялат отличи Анастас Терзoбалиев, предприемач и активист за укрепване на арабско-европейските, йорданско-българските отношения, в офиса си в Дар АдДустур, като му връчи титлата посланик на Мир и добра воля, в знак на признателност за неговите общностни и хуманитарни усилия и професионални постижения.

За първи път в историята на дипломатическите отношения между България и арабските страни, в столицата на хашимитско кралство Йордания, Аман – сърцето на Близкият изток, в условия на световна военна криза, най-голямата арабска национална държавна медия – АдДустур, под егидата на Н.В. крал Абдула II, удостои г-н Анастас Терзoбалиев с почетна грамота Посланик на мира в Близкия изток и арабските страни!

На церемонията присъстваха дипломати, професори, както и българският посланик в кралство Йордания, г-н Метин Казак, военното аташе на България, полковник Станислав Димитров и професор д-р Хасан Ал Бармауи!

Ал-Риялат каза по време на срещата в присъствието на българския посланик в Йордания Метин Хюсеин Казак и бившия йордански консул в България и президент на Българо-йорданската търговска камара за икономическо сътрудничество проф. Хасан Ал-Барамауи, „ Имам удоволствието да почета г-н Анастас като човек на мира и любовта, благодарение на неговите усилия за насърчаване на културата на изграждане на мира в обществата и укрепване на мостовете на отношенията.“

От своя страна посланик Казак каза: „Имах добро впечатление от г-н Анастас по време на дългогодишния му опит в отношенията между страните и че опитът му се увеличи в разширяването и укрепването на отношенията с арабските страни в Близкия изток, както и неговите отношения с арабските страни и обичаи и традиции чрез живота си в тези страни, което се увеличи от неговия опит за укрепване на тези взаимоотношения.

От своя страна Ал-Барамауи каза: „Ние, като Българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество, оценяваме тази чест и благодарим на професор Мустафа Ал-Риялат и неговата винаги вяра в укрепването на връзките на сътрудничество между народите“, отбелязвайки, че „Ад Достур е първият арабски вестник, който работи за развитието на отношенията между Йордания и България. Той изрази надежда, че сигурността и безопасността ще преобладават в Йордания и арабските и ислямските страни, че палестинският въпрос ще бъде решен, така че палестинският народ да може да вземе правата си и че несправедливата война, водена от бруталния враг срещу Газа, ще спре .

Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество е създадена през 1998 г. Тя привлича български инвестиции и бизнес делегации и работи за развитието на търговския баланс между България и Йордания.

Камарата потвърждава готовността си да сътрудничи на вестник Al-Dustour по този файл, като отбелязва, че е работила за побратимяване на няколко български и йордански града, както и за подпомагане на отношенията между двете страни и укрепване на добрата репутация на Република България в Йорданското общество и сред йорданското обществено мнение.

Терзобалиев каза: „За мен е гордост да бъда в един от най-важните стълбове на арабската и йорданска преса, вестник „АдДустур“, и тази чест е не само за мен, но и за Република България, както за целия свят и политическите лидери в света, особено при сегашните обстоятелства в светлината на Близкия изток.

Той допълни: „Вестник „Ал-Дустур“ е известен в Република България, а и известен, тъй като е един от вестниците, които са направили най-много интервюта с политически лидери в България, както и с всички български външни министри, и Щастлив съм, че България присъства силно в арабската преса, особено в Ал-Дъстур“, отбелязвайки, че „Тази чест е стимул за мен да продължа да подкрепям усилията за изграждане на мира в Близкия изток и по света“.

Той продължи, като каза: „Благодарим и на д-р Хасан Ал-Барамауи за подкрепата във всички области, включително в икономическата и политическата област, между България и Йордания.“ Българският посланик е голям в укрепването на отношенията с арабските страни.

източник: www.addustour.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest