Общество

Огромни пелмени с картофи и извара от руската република Марий Ел

Според легендата, благодарение на любовта на богинята към този голям пелмен „подкогол“ се появил цял народ – марийците, които сега живеят в Република Марий Ел по поречието на река Волга в Русия.

Подкогол е национално ястие на фино-угорските народи, които населяват Република Марий Ел. На древния фино-угорски език „под“ означава „казан“, а „кагыл“ – „питка“. Затова понякога подкоголи се наричат „варените пирожки“.

Подкогол е нещо средно между вареник и пелмен, но е по-голям. Предлага се с размери от 4,5 см до размери с дланта на ръката ви.

Понякога в тестото се добавя ръжено брашно, както и пшенично. Смята се, че подкоголите трябва да се консумират веднага след приготвянето им. Това означава, че не трябва да се замразяват и трябва да се сготви необходимото количество, което ще се изяде. Но сега в магазините могат да се намерят и замразени полуготови подкоголи.

Легендата за произхода на народа на Марий Ел е свързана с подкоголите. Според нея дъщерята на бог Юл, след като опитала подкогол на земята, не пожелала да се върне на небето, а останала при своя любим Мари. От техния брак възникнал народът, който населявал републиката.

Така че можем да съдим, че рецептата датира от векове. В миналото пълнежът представлявал месо от дивеч, например заек или язовец, с добавка на лук или грис.

Съществуват няколко вида плънка. Всеки вид има свое собствено име. Ние ще направим подкоголи с картофи и извара, които се наричат „Тувыртыш подкогыльо“.

За най-добър вкус трябва да използвате мазна извара, с 8-10 процента масленост. Ако имате обезмаслена, можете да добавите малко масло към плънката. При всички случаи препоръчвам да добавите масло. Добре е да добавите и малко в картофите за плънката.

Тази плънка не изисква дълго готвене, така че приготвянето и методът на запечатване на кнедлите са уникални. Обикновено те се фиксират под формата на плитка, така че плънката да се задържи по-здраво вътре и да не се разлее при варенето. Но така се получава дебел ръб, който се вари дълго време, което е по-подходящо за месни пълнежи. Ето защо кнедлите с извара се закрепват просто с плосък печат.

За подкоголите се използва безквасно тесто. То се разточва на блат, разделя се на парчета от по 20 грама; след това всяко парче се разточва на тънко.

Подкоголът се пече на фурна, вари се в подсолена вода или се приготвя на пара. Ястието се сервира традиционно със заквасена сметана, масло и зелен лук. То е по-тежко от кнедлите. Но пълнежът е по-мек заради изварата.

Съставки за 2 порции (12 броя):

Юлия Мулино

За тестото:

 • Пшенично брашно – 145 г
 • Яйце – 1 брой
 • Вода – 5 с.л.
 • Сол – 1/2 ч.л.

За плънката:

 • Картофи – 2 големи (за 170 г картофено пюре)
 • Извара 8-10% – 100 г
 • Масло – 30 г
 • Сол и черен пипер – на вкус

За сервирането:

 • Заквасена сметана – 50 г
 • Масло – 10 г
 • Див лук – 10 г

Приготвяне:

Смесете съставките за тестото в миксер с приставка нож. Това ще ги раздроби на парчета.

Юлия Мулино

Обелете, нарежете на четвъртинки и сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат.

Съберете настърганото тесто с ръце и го омесете, докато получите плътно тесто. Увийте го в домакинско фолио и го оставете за половин час.

Юлия Мулино

През това време можете да приготвите изварата. Аз използвам сирене котидж. Претривам го през сито, за да постигна хомогенна консистенция.

Юлия Мулино

Когато картофите са готови, добавете маслото и ги намачкайте.

Юлия Мулино

Добавете изварата и разбъркайте. Добавете сол и черен пипер – разбъркайте до хомогенна смес.

Юлия Мулино

Разточете тестото на фитил и го нарежете на парчета от около 20 г.

Юлия Мулино

Разточете ги едно по едно. Покрийте останалите с домакинско фолио, докато работите с всяко топче.

Юлия Мулино

Поставете плънката върху едната половина на тестото.

Юлия Мулино

Покрийте и закрепете ръба. Ще се получат 12 големи кнедли.

Юлия Мулино

Варете в подсолена вода. Извадете ги две минути след като изплуват.

Юлия Мулино

Сервирайте веднага горещи с масло, заквасена сметана и див лук.

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest