Общество

„Огромен и гръмогласен“: 4 факта за най-известния руски певец Фьодор Шаляпин

Фьодор Шаляпин е първият изпълнител, удостоен със званието „Народен артист на СССР“, както и със звезда на холивудската Алея на славата.

  1. Селянин в най-добрия театър на империята

„Оставам в леглото… и чета… и си припомням миналото: театри, градове, трудности и успехи. Колко много роли съм изиграл! И ми се струва, че не е чак толкова лошо. Толкова за един селянин…“, пише Шаляпин в едно от писмата си малко преди смъртта си през 1938 година.

Съюз на фотохудожниците на Русия/russiainphoto.ru

Шаляпин е от обикновен произход, а това е от голямо значение в имперска Русия. Въпреки липсата на изтъкнато родословие, обаче, той става невероятно популярен и уникалният му бас звучи в най-добрите оперни театри на Русия. Царят го обявява за солов певец на Негово Величество. След революцията от 1917 г. става художествен ръководител на Мариинския театър в Петроград, един от най-прочутите в страната.

Гласът му е високо оценен и на Запад, а през 1901 г. прави сензационен дебют в миланската Ла Скала. Казват, че изпълнението на Шаляпин е било една от основните атракции на първите Руски сезони, организирани от Сергей Дягилев в Париж, когато Европа открива руското изкуство. Огромен на ръст и гръмогласен, в очите на много чужденци Шаляпин е символ на Русия.

Фьодор Шаляпин като Борис Годунов

Фьодор Шаляпин като Борис ГодуновGlobal Look Press

Ключът към успеха му е фактът, че той е не само голям певец, но и голям актьор. Впечатлява публиката с артистичния си темперамент, като изиграва най-добрите си трагични роли – като Мефисто, Дон Кихот и Борис Годунов.

  1. Пътят от отчаянието към славата

Шаляпин започва да пее в църковен хор на деветгодишен, а се увлича по операта на 12-годишна възраст, когато я вижда и чува за първи път в руски провинциален театър. По-късно става изпълнител в гастролираща трупа, която често пътува. Често обаче е разорен, отчаян и мисли за самоубийство.

Максим Дмитриев/Wikipedia

Трамплинът към успеха му е поканата за участие в Руската частна опера на известния руски филантроп Сава Мамонтов. От края на 1890-те години придобива статут на звезда и славата му не спира да расте. Въпреки това той никога не забравя онези трудни ранни дни и по-късно си спомня, че майка му е умряла от глад.

  1. Презрян от либералната интелигенция

Вече известен, Шаляпин започва да се наслаждава на това, което някои наричат „хедонистичен начин на живот“. Освен това има репутацията на човек, близък до обикновените хора, и пее не само оперни, но и народни песни, като например „По Питерска“ или „Дубинушка„. Един от най-близките му приятели е Максим Горки, известният писател, който симпатизира на левите радикали и техния етос да служат на трудещите се маси. Шаляпин също така подкрепя идеята за революция, която е широко разпространена по онова време. И все пак той изпада в немилост пред голяма част от образованото руско общество.

Съюз на фотохудожниците на Русия/russiainphoto.ru

През 1911 г., по време на представление в Мариинския театър, на което присъства самият цар Николай II, публиката моли певеца да изпълни националния химн. Шаляпин се съгласява и пада на колене. Това е денят, в който получава титла от царя.

Последвалият скандал е яростен. Много руски знаменитости сипят обиди и закани по негов адрес. За много руснаци царят е реакционна фигура и на Шаляпин са му необходими години, за да възстанови репутацията си.

  1. Труден избор да напусне Русия

Вече свикнал с лукса, Шаляпин има проблеми да преживее революцията от 1917 г. и периода на Гражданската война с нейните трудности. Понякога за пеенето му плащат с чувал картофи. Притеснява се и за многото си деца: има цели 11!

Karl Fischer/Wikipedia

Отношението на новите социалистически власти е двусмислено. От една страна, те превръщат Шаляпин в първия народен артист на Съветската република, но от друга го смятат за „буржоазен елемент“. Имуществото му е конфискувано, а жилището му – претърсено. Така той започва да мисли за емиграция и по-късно признава, че това е било трудно решение. „Тогава ми се струваше, че ще е грешно, преди всичко пред самия себе си: „Ти искаше революцията, носеше червена лента и ядеше революционната каша“, казах си тогава. „Но когато кашата свърши, реши да напуснеш. Това е лошо“.

През 1921 г. Шаляпин получава разрешение да напусне Русия и заминава за САЩ, но в крайна сметка се установява във Франция. Не е било ясно обаче, че той никога няма да се върне в Русия. Един инцидент прави завръщането му невъзможно. През 1927 г. певецът решава да помогне на децата на руските емигранти във Франция, които са предимно от белите движения, и поради това, разбира се, са политически противници на болшевиките. Съветската преса и някои представители на червената интелигенция представят това като открита подкрепа на Шаляпин за заклетите врагове на съветска Русия. Той е лишен от званието народен артист и от съветско гражданство. Говори се, че когато съветският посланик съобщил на Шаляпин за това решение, певецът се разплакал.

Погребението на Шаляпин

Погребението на ШаляпинМАММ/МDF/russiainphoto.ru

Въпреки това Шаляпин се радва на голяма популярност до смъртта си. От 1921 г. той пее в Метрополитън опера в продължение на осем сезона, като се радва на голям успех и одобрение от критиката. Отново се заиграва с киното (след като участва в руския филм „Иван Грозни“) и се появява в холивудския „Дон Кихот“. Съветската му титла е върната едва през 1991 г., а през 1994 г. прахът му е пренесен обратно в Русия.

автор: АЛЕКСЕЙ ТИМОФЕЙЧЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest