Общество

Официално изявление на Иран относно отговора на агресивните действия на ционисткия режим

Официалното изявление относно отговора на агресивните действия на ционисткия режим срещу посолството на Иран в Дамаск

На 14 април 2024 г. въоръжените сили на Ислямска република Иран извършиха поредица от военни удари срещу израелските военни бази в отговор и в упражняване на присъщото си право на самоотбрана, признато в член 51 от Хартата, срещу Израел повтарящи се военни агресии, довели до мъченическата смърт на иранските военни съветници, присъстващи в Сирия по покана на сирийското правителство, по-специално въоръжената атака на 1 април срещу дипломатическите помещения на Ислямска република Иран в Дамаск.

Ислямска република Иран потвърждава своя ангажимент към целите и принципите на Хартата на Организацията на обединените нации и международното право, като същевременно потвърждава решимостта си да защитава решително своя суверенитет, териториална цялост и национални интереси срещу всякаква незаконна употреба на сила и агресия.

Прибягването на Ислямска република Иран до отбранителни мерки в упражняване на правото си на самоотбрана демонстрира отговорния подход на Иран към регионалния и международен мир и сигурност във време, когато моделът на окупационния режим на апартейд на безмилостна геноцидна кампания срещу палестинския народ е придружен от повтарящи се военни агресии срещу съседни държави и разпалване на пламъците в региона и извън него.

Ислямска република Иран няма да се поколебае да предприеме допълнителни необходими отбранителни мерки, за да защити законните си интереси срещу всеки акт на военна агресия или незаконна употреба на сила.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest