Общество

Офицер от руския спецназ разкри как протича подготовката на снайперистите

Обучението на снайперистите е особено изкуство, на което се отделя огромно внимание при подготовката на спецназа.

Сибирски офицер сподели някои нюанси, на които снайперските групи обръщат внимание при „завземане на здание“ на артилерийски полигон.

Интервюто с офицера, състояло се в почивката по време на комплексно тактико-специално упражнение, публикува „Красная Звезда“. Седмично се провеждат поне по две занятия по огнева подготовка. По време на упражнения на полигона снайперистите, по един или по двойки, отработват завземане на сграда и оглед на всички помещения, както и стрелба от различни разстояния. Двойка снайперисти може да похити няколко цели едновременно.

Важна за стрелеца задача, на чието отработване се отделя особено внимание, – е избирането, оборудването и старателното маскиране на огневата позиция. След стрелба снайперистът бързо трябва да я смени с резервна или нова такава. Сибирските спецназовци използват бойния опит, придобит по време на руските операции в Сирия.

Залага се още на физическата подготовка на стрелеца, тъй като в бойни условия той трябва да може да преодолява многокилометрови разстояния по пресечена местност и то с пълна бойна екипировка. Снайперистите постоянно тренират своята издръжливост, емоционална устойчивост, търпение, умението да се намират в режим на постоянно наблюдение, зрителната си памет, острия поглед, бързината на реакциите си, както и точността на стрелба. В този отряд има стрелци, способни от 200 м да уцелят кибритена кутийка. Както признават самите снайперисти, в тяхната работа няма дреболии.

На въоръжение в момента те имат три пушки: СВД-С, СВ-98 и „Винторез“. Имат и безшумен пистолет ПСС „Вул“, който стреля със специални 7,62-мм патрони СП-4, способни да пробиват бронежилетки.

Целите им могат да са различни – оператори на дронове, часови на пост, картечни и гранатометни разчети, отделни лица или групи и пр. Особено внимание по време на обучението се отделя и на въпросите по контраснайперска борба, обобщава офицерът, цитиран от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest