Обновеният Су-57 ще се превърне в най-мощния изтребител ​​в света

С двигателя втори етап „изделие 30“ руският самолет от пето поколение Су-57 ще може да претендира за титлата най-мощен изтребител ​​в света, пише изданието MilitaryWatch.

Въпреки че сегашната силова установка АЛ-41 не може да се наречена слаба, пише „Российская газета“.

Мощността на АЛ-41 (освен Су-57, той задвижва и Су-35) само с девет процента отстъпва на двигателя F119, който захранва изтребителя от пето поколение F-22 Raptor. Той се счита за еталон на сила сред двудвигателните изтребители.

Титлата на абсолютен шампион обаче принадлежи на двигателя Pratt & Whitney F135 на изтребителя F-35 Lightning II. Този самолет има само един двигател, но при форсиране произвежда тяга от 19,5 тона.

За сравнение, максималната тяга на F119 е 15,8 т, а на АЛ-41Ф1 е 15 тона. F135 обаче е много обемист – размерите му не позволяват мотора да бъде инсталиран на болшинството други самолети.

„Изделие 30“ е една от най-засекретените разработки на руския военнопромишлен комплекс. Въпреки факта, че прототипът Су-57 вече лети с новия двигател, характеристиките и описанието на силовата установка не са официално разкрити. Според данни от отворени източници двигателят е подобен на предшествениците си АЛ-31 и АЛ-41, но всички негови агрегати са направени наново, като са използвани съвременни разработки. Резултатът е забележимо увеличение във всички основни характеристики.

Важна характеристика на новия двигател е дюзата му. Подобно на АЛ-41, тя е оборудвана със система за управление на вектора на тягата във всички ракурси, но в същото време е забележимо по-малка и има свобода. И задният ѝ край е с неравна форма.

„Основните достойнства на новата установка: тегло, разход и специфична тяга. Подобна тяга няма нито един двигател в света“, каза генералният конструктор на конструкторското бюро „А. Люлка“ Евгений Марчуков.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest