Новото поколение снайперски пушки „трансформира“ полигоните за тестване на оръжия?

Според началника на отдела за изпитания и изследвания на стрелково и оръдейно въоръжение към Държавния демонстрационно-изпитателен център (ГДИЦ) главният полигон на компания „ЦНИИТочмаш“ ще бъде увеличен три пъти.

От пресслужбата на предприятието заявиха, че дължината на стрелбището ще бъде увеличена от 1200 на 3500 метра.

Компания „ЦНИИТочмаш“ (част от „Ростех“) работи по реконструкцията на полигона си за стрелба, чиято дължина следва да бъде увеличена от 1200 на 3500 м, за да позволи тестовете на идното поколение снайперски пушки и автоматични оръдия до 45-мм калибър. Това заявиха за ТАСС от пресслужбата на компанията, позовавайки се на началника на отдела за изпитания и изследвания на стрелково и оръдейно въоръжение към Държавния демонстрационно-изпитателен център (ГДИЦ) Иля Давидов.

По негови думи реконструкцията предвижда на практика трикратно увеличение на работната зона. Ще бъде снабдена с мишени и измерително оборудване, защитни съоръжения и укрития, както и път за преминаване на автомобили.

„Реконструкцията ще позволи да се провеждат по-мащабни изпитания и експериментални изследвания на оръжейните образци, военната и специалната техника, както и на инициативните разработки, включително перспективните образци на боеприпаси и оръжие“, цитират от „ЦНИИТочнаш“ думите на Давидов.

Като пример от института привеждат снайперската винтовка ORSIS T-5000, чийто обсег на поразяване неотдавна беше увеличен от 1500 до 2000 метра. На основата на базовата версия Т-5000 „ЦНИИТочмаш“ разработиха снайперската винтовка „Точность“ за Федералната служба за охрана и Федералната служба за сигурност на Русия. Освен това през февруари от института обявиха разработката на нова полуавтоматична винтовка за министерството на отбраната под шифъра „Уголек“.

Към момента полигонът на института се състои от производствен комплекс и оборудване за оценка на техническите, бойните и експлоатационните характеристики на оръжейните образци до 45-мм калибър, а също така и на противопехотно оръжие за близък бой.

От пресслужбата на „ЦНИИТочмаш“ добавиха, че след реконструкцията на полигона ще могат да се провеждат международни турнири и съревнования по свръхдалечна стрелба.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest