Новият самоходен миномет „Горец“ премина заводски изпитания

В Русия завършиха заводските изпитания на самоходния миномет МЗ-204 „Горец“. Той е разработен на базата на бронеавтомобила „Тигър“.

Според генералния директор на „Военнопромишлената компания“ (ВПК) Александър Красовицки, цитиран от ТАСС, „Горец“ е създаден по тяхна инициатива.

Сега резултатите от заводските изпитания на опитния образец на миномета се изучават от представители на силовите структури. Съобщава се също, че самоходният миномет се състои от бронеавтомобила „Тигър“ с монтираната на него 120-мм артилерийска система, пише „Российская газета“.

Александър Красовицки също назова основното предимство на „Горец“ пред подобни чуждестранни разработки. Това е фактът, че по време на стрелба от „Горец“ бойният екипаж е вътре в бронеавтомобила. В същото време минометът, който стреля в автоматизиран режим, може да използва целеуказания от дронове. А командирът получава изчисленията и информацията, необходими за стрелбата, на цветен многофункционален LCD монитор.

Александър Красовицки обърна внимание на факта, че „Горец“ може да използва коректируеми боеприпаси. Като пример 120-мм високоточна управляема мина „Грань“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest