Нови руски безпилотни летателни апарати дебютираха на авиосалона в Дубай

Безпилотният летателен апарат (БЛА) AURA 100 от вертолетен тип руско производство, бе представен на авиосалона Dubai Airshow в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Според компанията-разработчик AURA може да изпълнява полети с продължителност до три часа на височина до 1500 м. Максималната скорост на полета му достига 150 км/час.

Радиусът на действие на радиоканала е 100 км. В същото време се предвижда и БЛА да бъде оборудван със спътников канал за комуникация, което ще му позволи да работи извън пряка видимост, предаде „Интерфакс“.

AURA 100 може да се използва за изпълнение на различни задачи, сред които разработчиците посочват по-специално транспортни, селскостопански, мониторингови и др.

Вертолетният тип БЛА е изпълнен по коаксиална схема с диаметър на ротора 4,5 м. Максималното излетно тегло на устройството достига 275 кг.

Експертите отбелязват, че това е дебют за дрона на чуждестранно изложбено събитие.

Руският експерт в областта на безпилотните системи Денис Федутинов заяви пред „Интерфакс“, че AURA „формално е нов играч на пазара на системите за БЛА“. „Въпреки това, като се имат предвид връзките с руски компании като „Стрела“ и ЦНТУ „Динамика“, които участваха в създаването на дрона, може да се отбележи, че темата за разработчиците на AURA явно не е нова и вероятно доста познания са използвани при изпълнението на този проект. Това позволи на компанията бързо да се заяви в областта на вертолетните БЛА“, каза Федутинов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest