Общество

Нови факти! Левски и Ботев били масони!

Нови факти за най-великите българи Васил Велски и Христо Ботев изнесоха професорът по социология Евгений Сачев, младият историк Иван Тренев и колекционерът Александър Алексиев.

В книгата си „Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от Османско иго“ те защитават тезата, че Апостола на свободата, Христо Ботев, Георги Раковски, Захарий Стоянов, дори Иван Вазов са били масони.

Според интригуващото четиво Левски е станал масон през 1861 г., съобщава „Монитор”.

„Не случайно именно тогава той пише в своите писма, че се е клел за отечеството през лето 1861. Освен това има документи в архиви, свързани с масонската дейност, че на 3 март същата година Левски е приет в Цариградската ложа „Ориент Изток“. В нея наред с българите са членували и гърци, арменци и османци. Гарант на Васил Иванов Кунчев в ложата става онзи, който е толкова сатанизиран у нас като предател – Иванчо Хаджипенчович. Реално в онези години младобългарите и младотурците заедно са работили за свалянето на омразното османско иго“, обясни пред „Телеграф“ проф. Евгений Сачев. По думите му два-три месеца Апостола на свободата е живял в къщата на Хаджипенчович на остров Халки, сега част от Истанбул.

Конспиративната книга разкрива още и съдбата на родния шпионин – предтеча на Джеймс Бонд – Теофан Райнов. Той е син на Райно Попович, един от най-значимите възрожденски учители. Теофан успява да се внедри в така наречения „Черен кабинет“ на Османската империя, но става двоен агент и работи за интересите на свободна България.

Книгата представя 250 нови фототипни документа, като портрети, протоколи, писма. За първи път може да се видят ножът на Стефан Караджа, столът, на който Левски е подстриган за монах. Сред тях е и уникална снимка на Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов след масонски ритуал с революционна, но и езотерична символика. Фотографията показва кръгла маса с череп и сабя и обърнатото бомбе на пода на Ботев.

Интригуващата книга, която със сигурност ще предизвика доста полемики, гради и още една сензационна хипотеза. Според нея Дякон Левски е предаден от Величка Хашнова – щерка на поп Лукан Лилов от Ловеч. „Това не е предателство, а опит да се спаси останалата част от организацията, тъй като архивът е бил съхраняван именно при Хашнова“, казва проф. Евгений Сачев.

Източник: standartnews.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest