Нова версия на здравословна руска закуска

Без масло, без тесто и без почти никаква захар – тази запеканка с творог може да се превърне в любимия ви десерт, подходящ и за дните на диета.

Наслаждавам се на тази запеканка за закуска откакто се помня – това е най-добрият начин да започнете деня си, с хубава порция натурални протеини и много хранителни компоненти. Ключовите съставки винаги са едни и същи: яйца и творог – традиционен неовкусен славянски млечен продукт с нежна текстура и леко кисел привкус. Като стана дума за творог, смятам го за абсолютно уникален и без аналог – така че намерете магазин за руска храна, или поне неосолено котидж или рикота сирене, защото те са най-близки до него.

Запеканката обикновено се свързва с мързеливото готвене, когато смесвате всички съставки, като използвате минимално количество кухненски прибори, а после слагате ястието във фурната за около час – обаче случаят с това суфле не е такъв. Като всяка рецепта с въздушна и нежна консистенция на суфле, е нужно малко повече време за хубаво разбиване на яйцата и смесване на всички съставки. Но определено си заслужава всяка минута.

Тази рецепта ме накара да разбера, че запеканката с творог не е само закуска, но и десерт. Тя е нискокалорична и наистина здравословна алтернатива на чийзкейка. Използването на творог, вместо сирене от типа на „Филаделфия“, дава на суфлето лека топяща се текстура и сладко-кисел вкус.

Съставки:

  • 500 г творог/ неосолена извара/ рикота
  • 3 големи яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 70 г пудра захар
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. ванилова захар/ екстракт
  • щипка сол
  • обикновено кисело мляко/ мед/ кондензирано мляко за сервиране
  • плодове за декорация

Виктория Дрей

Как да я приготвим:

В купа смесете творога, яйчените жълтъци, заквасената сметана и ваниловата захар или екстракт; работете с пасатор за гладка и копринена консистенция без бучки. За да бъде запеканката още по-здравословна, можете да сложите и още 100 г заквасена сметана и 100 г кисело мляко.Виктория Дрей

Добавете царевичното нишесте, разбъркайте и оставете настрани.Виктория Дрей

Сложете яйчените белтъци в отделна голяма купа с щипка сол. Разбийте с мискер: когато станат бели и пухкави, постепенно добавете пудрата захар.Виктория Дрей

Разбивайте още около 5-7 минути, докато се появят твърди връхчета.Виктория Дрей

Сега е време да добавим белтъците към сместа с творог. Не бързайте: добавяйте с шпатула на малки порции и разбърквайте с нежни движения, иначе тестото няма да стане пухкаво и с хубава консистенция на суфле.Виктория Дрей

Внимателно изсипете сместа във форма за печене – покрийте дъното и страните с хартия за печене, за да извадите нежната запеканка по-лесно.Виктория Дрей

Печете на 170°C за около 50 минути, докато отгоре стане златиста. Извадете от печката и оставете да се охлади. После обърнете формата и внимателно извадете запеканката.Виктория Дрей

Сервирайте суфлето с творог с малко кисело мляко (мед или кондензирано мляко за онези, които обичат сладко), както и със свежи горски плодове по важ избор – приятного аппетита!Виктория Дрей

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest