Нова свръхдалекобойна винтовка за спецназа влиза в изпитания

Оръжието може да поразява бойци на разстояние 2,5 км.

Новата крупнокалибрена снайперска винтовка ORSIS-CT20 с патрон .375 CheyTac отива на бойни изпитания за спецназа в средата на 2020 година.

Според представители на компанията „Промтехнология“, винтовката ORSIS-CT20 и други подобни модели винтовки, покриват целия спектър от задачи на силовите ведомства. Те позволяват на военните ефективно да унищожават цели на разстояния до 1 км, до 2 км и 2-2,5 км.

В момента много от тези оръжия са на въоръжение в „Росгвардия“, а новият образец ORSIS-CT20 се подготвя за бойни изпитания.

Спешен отговор на конкуренцията

orsis.com

„Промтехнология“ е един от най-големите руски производители на снайперско оръжие и аксесоари. Твърдението им за началото на войсковите изпитания е спешен отговор на неотдавнашното представяне на конкуренцията в лицето на Lobaev Arms, които обявиха подготовка и тестване на оръжието DXL-5, което хипотетично може да стреля на 7 км (повече за тази винтовка можете да прочетете тук).

ORSIS-CT20 е създадена под патрона .375 CheyTac. Това е боеприпас с по-малка мощност от патроните на DXL-5, но с по-високи показатели за точност. Същевременно патронът запазва своята кинетична енергия, ако е необходимо да се унищожават цели на разстояния над 2500 км.

„Новата ORSIS-CT20 е от авиационен алуминий с висока прецизност на изработване на цевта – около 0,002 мм. Казано по-просто, отклонението на куршума в полет е толкова незначително, че дори не е нужно първо да стреляте на полигон и всички куршуми летят натам, накъдето трябва“, каза източник от отбранително-промишления комплекс пред Russia Beyond.

Според него „Промтехнология“ е направила оръжие, подходящо за работа при всякакви условия – от палещото слънце на пустинята Сахара до студената Арктика.

„Метеорологичните условия имат малък ефект върху експлоатацията на оръжията им. Можете да работите спокойно дори на +45 или -45“, добави той.orsis.com

Източникът на Russia Beyond отбеляза, че основната разлика между ORSIS-CT20 и другите винтовки е, че тя позволява комфортна работа на разстояния над 2,5 км.

„Към днешна дата световният рекорд за обхвата на унищожаване на бойци по време на бойни действия принадлежи на британски снайперист в Афганистан – 2475 м. Така, за да разберете по-добре, при снайперистите преди 10 години това разстояние се смяташе за космическо. Днес ORSIS-CT20 може да постигне този показател ежедневно“, добави специалистът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest