Нов зенитен полк с комплекси С-400 ще застъпи на бойно дежурство в Самарска област

Полковият комплект вече пристигна на мястото на новата си служба.

Новият зенитно-ракетен комплекс С-400 „Триумф“ ще застъпи на бойно дежурство в Самарска област в края на януари 2021 година. Това обяви командирът на дивизията за противовъздушна отбрана на 14-та армия на ВВС и ПВО генерал-майор Олег Никаноров при обобщение на резултатите от 2020 година, пише ТВ „Звезда“.

„Новият полкови комплект вече пристигна в Самарска област и ще застъпи на бойно дежурство в края на януари“, каза генерал-майорът.

Никаноров отбеляза, че през ноември С-400 „Триумф“ е застъпил на бойно дежурство на полигона „Капустин Яр“ в Астраханска област. Зенитно-ракетните комплекси проведоха учения за бойна стрелба в началото на декември. В хода на обучението те успяха да открият ракета-мишена „Кабан“, която имитираше ракета на предполагаем противник. Целта беше унищожена на височина над 15 километра.

Дивизията за противовъздушна отбрана на Централния военен окръг със щаб в Самара има най-голям обхват над въздушната граница сред всички части на ПВО на руските въоръжени сили. На въоръжение в нея, освен системите за ПВО С-400 „Триумф“ и С-300, са включени и ракетните комплекси „Панцирь-С“, радиолокационните станции (РЛС) „Небо-M“ и „Небо-У“, „Каста-22“, „Терек“ и „Десна“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest