Общество

Нов „Ловец“ за руската армия: какви хеликоптери правят в Ростов на Дон?

В Ростов на Дон започна серийното производство на модернизираните (с оглед на равносметката от употребата в Сирия) ударни вертолети Ми-28НМ.

Новите машини ще получат по-усъвършенствана носеща система със саблевидни лопатки на главната перка, което ще увеличи скоростта им до 400 км/ч.

„В момента върви серийното производство. В рамките на държавната поръчка ще доставим 98 машини до 2027 година. Първите две машини вече са доставени в рамките на този договор в качеството им на инсталационна партида“, заяви пред ТАСС главният директор на холдинга „Вертолеты России“ Андрей Богински.

Един от вертолетите преминава държавни изпитания, а на другата машина се тестват новите скоростни лопатки.

Модернизираният ударен хеликоптер Ми-28НМ получи прозвището „Николай Михайлович“, дадено му неофициално от пилотите, поради неговата висока надеждност. Той се различава от базовия модел с увеличен обсег на поразяване на целите и разширена номенклатура от въоръжение. Комплексът „Хризантема“ с радиоелектронна система за управление позволява поразяването на танкове с бронезащита до 1200 мм от разстояние до шест километра.

Освен това „Николай Михайлович“ получи нов двигател, авионика с усъвършенствана прицелна система и възможност за взаимодействие с дронове.

Според старшия летец-изпитател на ПАО „Росвертол“ Владимир Хорев „Нощният ловец“ е много маневрен и е способен да изпълнява фигури от най-сложния пилотаж, цитира „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest