Общество

Нов български филм по сценарий на проф. д-р Марин Дамянов

Преди дни започнаха снимките на нов български документален филм по сценарий на проф. д-р Марин Дамянов.

„МАЙОР ТОМПСЪН – (НЕ)НУЖНИЯТ ГЕРОЙ“ представя личността на майор Уилям Франк Томпсън – офицер за свръзка между Британската армия и НОВА в България по време на Втората световна война.

Ролята му във филма се изпълнява от Калоян Минев, третокурсник в НАТФИЗ. Образите на ирландската писателка Айрис Мърдок и партизанката Бонка Ешкенази са поверени на Михаела Гончева и Цветослава Петкова, които също се обучават в актьорските специалности на академията.

Специално за първия снимачен ден на „МАЙОР ТОМПСЪН – (НЕ)НУЖНИЯТ ГЕРОЙ“, в Батулия пристигат началникът на политическия отдел в английското посолство Кристофър Кимбър и британският историк, изследовател на живота на майор Томпсън – Саймън Кусев. Следващият етап от снимачния период е планиран в Оксфорд.

Проф. д-р Марин Дамянов е дългогодишен преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ. Сценарист е на повече от 15 игрални и документални филма („Маргарит и Маргарита“, „Лейди Зи“, „Събирачът на трупове“, „Съдилището“, „Ботев – в сянката на паметника” и други), включително сериали. Автор е на 4 романа, 3 сборника разкази и 2 теоретични студии по кинодраматургия. Носител е на повече от 15 награди за разкази, романи и сценарии, сред които и наградата за най-добър сценарий на фестивала „Златна роза” и на Филмовата академия за филма „Събирач на трупове“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest