Общество

Номинираха филма на Кончаловски „Скъпи другари!“ за награда „Оскар“

Филмът разказва за засекретен по съветско време разтрел на мирна демонстрация в Новочеркаск през 1962 година.

Лентата на Андрей Кончаловски „Скъпи другари!“ („Дорогие товарищи!“) е номиниран от Русия за американската награда „Оскар“. Това съобщи пред ТАСС в петък председателят на руския Оскаров комитет Владимир Меншов.

„От Русия беше избран филмът на Кончаловски „Скъпи другари!“, каза той.

Филмът разказва за засекретената по съветско време стрелба на мирна демонстрация в Новочеркаск през 1962 година. Главната роля е изиграна от Юлия Висоцкая.

Черно-бялата драма „Скъпи другари!“ на Андрей Кончаловски, която спечели специалната награда на журито на филмовия фестивал във Венеция, бе пуснат по кината в Русия на 12 ноември. Една от най-добрите реакции към филма, режисьорът нарече мълчанието на публиката след края.

Кончаловски заяви пред ТАСС, че мнението на колегите му, взели такова решение, му е скъпо, но се съмнява, че чуждестранната публика ще може да се идентифицира с тази история. „Мнението на моите сънародници и колегите ми в Оскаровия комитет е много скъпо за мен, които, разбира се, оценяват субективно, но повечето от тях са родени в Съветския съюз, което означава, че са запознати със съветския живот с всичките му качества – както положителни, така и отрицателни. Вярвам, че са разбрали филма, който направих за поколението на нашите родители, преминали през войната, унищожили нацизма и след това възстановили държавата в най-кратки срокове. Това поколение са много чисти хора и фактът, че колегите оцениха това, е най-доброто признание за мен“, каза режисьорът.

Той изрази съмнения, че западната общественост ще може да се идентифицира с тази история. „Не знам доколко подобна картина е способна да докосне хора, които не знаят какво са Съветският съюз и Русия. Да се ​​надяваме“, добави събеседникът на агенцията.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest