Николай Малинов: Настоящата външна политика на България е вредна за България

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов в интервю за БЕЛРУСИНФО на 3 октомври 2020 г.

От 1 октомври 2020 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще издава лицензи на български банки, както и ще ги отнема. До този момент тези правомощия принадлежаха на Българската народна банка (БНБ). Правомощията бяха прехвърлени по процедурата за преход на България към еврото.

БЕЛРУСИНФО: България преминава към евро? Какви са последствията за българската икономика във връзка с подобна стъпка?

Николай Малинов: Преходът на България към еврото няма да доведе до значителни промени в икономиката й, тъй като страната ни е обвързана с еврото повече от 20 години. „Валутен борд“. С въвеждането на валутния борд България отдавна се е отказала от финансовия си суверенитет – не може да променя обменния курс на своята валута и по този начин не може да поддържа българския износ, когато сметне за добре. Повече от две десетилетия валутният борд вреди сериозно на икономиката ни.

Преходът към еврото обаче ще увеличи и без това огромната зависимост на България от европейските финансови институции. От социална гледна точка очаквам цените да се повишат, което допълнително ще влоши и без това тежкото финансово състояние на повечето българи. От това ще се възползват богатите българи, особено тези, които изнасят стоки и услуги за Европейския съюз. Преходът към еврото ще увеличи социалната диференциация, което все още е рекорд за държава-членка на ЕС.

БЕЛРУСИНФО: Каква е политическата ситуация в България в момента, стихват ли протестите, какви са основните искания на протестиращите?

Николай Малинов: Протестите в България продължават повече от 80 дни. Днес присъствието им е по-малко, отколкото през летните месеци, но организаторите показаха, че могат да мобилизират от време на време големи групи протестиращи. Исканията са едни и същи – оставката на премиера Бойко Борисов и оставката на главния прокурор Иван Гешев. Към тези искания бяха добавени и искания за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. Протестите не са икономически. Декларираната им морална и политическа основа е борбата с корупцията и нарушаването на правния характер на държавата.

БЕЛРУСИНФО: Обявихте, че ще ръководите политически проект. Какви са основните ви цели?

Николай Малинов: След миналогодишните арести на членове на ръководството на Движението и след като бях обвинен в шпионаж за руски неправителствени организации, спокойните времена за съществуването на българска русофилия отминаха. Стана ясно, че културната русофилия се нуждае от политическа защита. Тъй като съществуващите български партии, почти всички от които са свързани с евроатлантическата ориентация на България, не могат и не искат да осигурят такава защита, реших, че заедно с моите другари от Национално движение „Русофили“ трябва да се включим в политически дейности.

Освен това ще поставим на политическата сцена проблеми, които съществуващите партии не поставят – проблемът за мира, необходимостта от сътрудничество между Изтока и Запада, необходимостта от хармония между различните култури, опасността България да стане фронтова държава. За разлика от други, ще кажем много ясно и високо, че настоящата външна политика на България е вредна за България; че страната ни ще загуби фатално, ако започне да прекъсва историческите и цивилизационните си връзки с Русия.

източник: www.belrusinfo.by

превод: www.novinata.bg

Pin It on Pinterest