Никита Михалков разшифрова „руския код“

Режисьорът Никита Михалков, като гост в студиото на Владимир Соловьов, разшифрова с две думи „руския код“, който днес трябва да бъде основа на руската идеология. Неговата същност му е обяснила „още мама“, предаде ТВ „Царьград“.

Като гост на предаването „Вечер с Владимир Соловьов“ режисьорът Никита Михалков обсъди от каква идеология се нуждае Русия днес.

Global Look Press

„Какво е идеология? Идеологията, срещу която нашата Конституция се е противопоставяла и продължава да се противопоставя по някаква причина, подсъзнателно предполага именно комунистическата идеология“, каза режисьорът. „Но идеологията е само споразумение на хората относно това по какви закони трябва да живеят. И за какво живеят, разбира се. Това е всичко! Прекрасен въпрос и отговорът е, че е важно не как живеем, а защо. Само когато разберете защо живеете, ще разберете как да живеете. Още мама ми обясни: „Никога не съди за живота си по живота на онези, които живеят по-добре. Съди по живота на онези, които живеят по-зле – те са много повече. И така ще си спестиш огромен брой проблеми!“

Този подход, смята Никита Михалков, е самата руска идеология, самият руски код, в който на преден план са състраданието и разбирането. „Имах седем операции през тази година“, продължи режисьорът. „Две на гръбначния стълб и пет на тазобедрената става. Получих инфекция, срязаха костта ми. Това се случи в Германия… 36 часа упойка и т.н., но после изведнъж виждаш по телевизията: дете, болно от тригодишно… За какво говорим изобщо? Защо се оплакваш? Като цяло това е философията, която може да ни спаси от ситуацията, в която очите са по-големи от устата“, завърши режисьорът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest