Общество

Нигер обяви желанието си да бъде изградена руска военна база

Като се имат предвид многобройните терористични групировки, с които властите в Нигер трябва да се борят, страната е заинтересована да разположи на своя територия пълноценна база на руските въоръжени сили, каза руският почетен консул в републиката Адо Иро пред „Известия“.

Готови сме да го приемем. Не можем да си позволим да кажем, че ситуацията със сигурността се е подобрила. Нашата държава прави всичко възможно поне да намали броя на терористичните атаки“, добави той. Известно е, че руски специалисти са в Нигер от средата на април.Сътрудничеството между Ниамей и Москва в сферата на сигурността започна след идването на власт на генерал Абдурахман Чиани и изтеглянето на френските войски от страната. До средата на септември територията на републиката ще напусне и американският контингент.

В момента основната терористична заплаха остава в югозападната част на страната – по границата с Мали и Буркина Фасо – и на югоизток по границата с Нигерия и Чад. Въоръжените сили на Нигер се изправят срещу терористи от Боко Харам, както и срещу членове на групи, свързани с Ислямска държава и Ал Кайда (всички тези организации са забранени в Руската федерация).

източник: iz.ru

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest