Нидал Алгафари: Любовта е най-силният двигател на всичко случващо се в живота ни

На 11-ти декември писателят, политически ПР и режисьор ще представи новия си роман „Рано или късно“ в Литературния клуб „Леге 10“

Любовта е най-силният двигател на всичко случващо се в живота ни. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ писателят, политически ПР и режисьор Нидал Алгафари във връзка с представянето на новия си роман „Рано или късно“ в Литературния салон на Градския съвет на БСП – София на 11 декември. Мотото на книгата е събран в една реплика на главната героиня, която казва, че много дълги години живеехме в омраза, много малко години ни останаха, за да се обичаме, обасни той, като изрази надежда именно това да стигне до читателите.

„Романът разказва красива любовна история между двама души в третата възраст. Реших да се опитам да разбия табуто, че по нашите географски ширини хората над 55- 60 години трябва да се занемарят. По други географски ширини, точно когато паднат оковите на работата и труда, тогава започват да живеят живот, изпълнен с красиви емоции. За да разкажа тази история трябваше да представя годините малко преди 9 септември – Царство България, когато двамата главни герои са родени и са от двете страни на барикадата. Тя е дъщеря на заможен фабрикант, а той е син на комунистка-идеалистка, която го ражда в затвора. След промяната се разменят и местата им на барикадата. И след 10 ноември те отново са от двете страни на барикадата. Тя е краен противник на Българската комунистическа партия, той пък е идеалист и смята, че трябва да опази изграденото. Въпреки тежките политически нагласи и омразата, табутата и клишетата, двамата успяват да направят стъпка един към друг и да се стигне до една изключително красива любов“, разказа той.

Според Алгафари има нещо много общо между тийнейджърите и между хората от третата възраст, дори и като поведение. Между тях стои поколението на 35-55 годишните. Те са консервативните, които ги спират да изживяват чувствата си.

„Надявам се на най-широкото разтворени ветрило от читатели. Тя може да бъде както за тийнейджърите, така и за хората от третата възраст. Надявам се да я прочетат и тези, които са живели по онова време и да усетят носталгията по дребните позабравени неща. Забравихме аромата на мандарини и на портокал като знак, че настъпва Нова година, дългите опашки, на които се редяхме за 1-2 килограма банани, дуплексът, да търсиш дребни стотинки за един телефонен разговор. По-младото поколение дори смята, че всичко това е невъзможно“, отбеляза той.

Според Нидал Алгафари рано или късно любовта се появява, сбъдва се. Той изрази надежда всеки, на когото се случва, независимо къде и кога, да има възможност да я приеме.


Pin It on Pinterest