Общество

NI сравни ледоразбивачите в САЩ и Русия

Американският флот от ледоразбивачи „е в ужасно състояние и бъдещето му не дава никаква надежда за промяна“.

Това написа публицистът Брандън Уолс в статия за американското списание The National Interest (NI).

Подчертава се, че на въоръжение при американската брегова охрана са два кораба: ледоразбивачът Healy, който е принуден да прекъсне планираното разполагане в Арктика поради пожар на борда в средата на август, и последният ледоразбивач, който остава в ход Polar Star, пуснат в експлоатация през 1970-те години, пише РИА „Новости“.

„В сравнение с руския флот, който разполага с 40 такива кораба, Съединените щати значително отстъпват по своите възможности“, казва Уолс.

Публицистът смята, че САЩ не са в състояние да се справят с изпълнението на плана за подмяна на остарели кораби и разширяване на флота от ледоразбивачи, особено поради проблеми с финансирането.

„Планът предвижда появата на само три тежки и три средни кораба, които ще утроят размера на сегашния флот на САЩ, но така все още ще бледнее в сравнение с руския флот“, казва той.

Авторът разказва и за други проблеми на плана. Всички ледоразбивачи ще имат дизел-електрически силови установки, докато руският флот използва предимно ядрени конструкции. Поставянето на подобно оборудване на кораби за такава развита икономическа сила, като САЩ, е озадачаващо за публициста.

Уолс обобщава, че настоящата американска стратегия в Арктика е лишена от визия и амбиция.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest