NI сравни бронетанковите армии на САЩ и Русия

Русия има количествено преимущество пред САЩ, що се отнася до танковото въоръжение: 12 000 машини срещу 6000. Какви са перспективите за продължителна сухопътна война между двете страни?

Този въпрос си зададе редакторът на The National Interest Крис Озбърн, като цитира данни за количеството на техниката от портала Globalfirepower. В статията се твърди, че тази година въоръжените сили на Русия са получили 160 единици танкове и друга бронирана техника: сред тях модернизирани и възстановени Т-72 и Т-80. Руският бронетанков парк наброява 27 000 единици, като към него се планира да бъдат добавени още 1200 танка.

„Т-72Б е усъвършенстван вариант на танка от трето поколение Т-72, създаден през 1980-те години. Също толкова време е модернизиран и американският Abrams“, пише Озбърн. По-нататък той прави извод, че само последните модификации на Т-72Б3 могат да противостоят на най-новите Abrams, но споменава и Т-14 „Армата“. Тук превъзходството на американската машина е под въпрос, цитира думите му „Российская газета“.

Авторът стига до извода, че във военен конфликт роля ще играе не численото преимущество на боеспособните единици, а характеристиките им. Когато става дума за танкове, такива са обсегът, точността и издръжливостта на машината. „Ако един танк е снабден със сензори за откриване и унищожаване на вражеска бронетехника на големи дистанции, то той ще превъзхожда десетки бойни машини“, пише Крис Озбърн.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest