Общество

NI: Руската армия е готова за всеки сценарий

В Русия от съветско време не просто се е запазила, но и добре се развива практиката за подготовка за защита от химически, биологични и ядрени заплахи.

За това можем да съдим дори по съдържанието на аптечките на силите за гражданска защита, предназначени за оказване на първа помощ. В страните от НАТО на това се отделя много по-малко внимание, включително и във военни условия.

До такива изводи стига експертът по отбрана на издание The National Interest Чарли Гао.

По време на Студената война заплахата от химическа или биологическа война е много актуална за по-голямата част от армиите по света. Ракетите могат да доставят такова оръжие с висока точност, затова почти във всички страни започва съответната подготовка. Но най-голяма защита е подсигурена във въоръжените сили на източния блок – Съветския съюз и държавите във Варшавския договор.

В руските войски за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) тази практика и до днес се развива добре, пише авторът. Продължава разработката и закупуването на нова специализирана техника и оборудване. Войските за РХБЗ имат особена роля на бойното поле – освен защита от химически атаки, на тях се възлага и задачата по създаването на димни завеси, както и работата с мощните огнеметни системи ТОС-1 „Буратино“ и ТОС-1А „Солнцепек“ с термобарични снаряди. На въоръжение имат още и реактивни пехотни огнемети с термобарични заряди РПО-А „Шмель“, способни с един изстрел да унищожат защитени огневи точки.

Експерът отбелязва, че Русия провежда по-сериозна подготовка на подразделенията за РХБЗ в сравнение с армиите на Северноатлантическия алианс. Тренировки с употребата на средства за индивидуална защита се провеждат ежеседмично, често се организират и учения по специална обработка на бронетехника.

„Войските за РХБЗ често провеждат крупномащабни маневри. За сравнение, болшинството войници в НАТО се обучават с употребата на средства за химическа, биологична защита едва от време на време, в най-добрия случай образователни занятия веднъж в месеца“, пише ГАО, цитиран от „Российская газета“.

Запаси от средства за защита на гражданското население са разположени из цяла Русия. Индивидуалната аптечка АИ-4, налична на склад, съдържа антибактериални и радиозащитни средства, препарати, използвани при отравяне с въглероден окис и някои химически вещества. В сравнение с аптечките за оказване на първа помощ в САЩ и Европа, руският комплект подсигурява по-добра защита.

„В НАТО подготовката по химическа защита на практика е прекратена. Ако в Чехия все още продължава да работи учебният център, свързан с бойните отровни вещества, в други страни почти не се отделя внимание на тези заплахи както в гражданската сфера, така и във военната. Ако Русия от началото на века вече два пъти е модернизирала своите специални средства за РХБЗ разузнаване, то САЩ обновиха своята спецтехника, произведена, между другото, в Германия, едва през 2007 година“, обобщава експертът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest