NI определи С-400 като една от водещите системи за ПВО в света

Въпреки появата на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) от следващо поколение, руският зенитен комплекс С-400 „Триумф“ остава надежден пазител на небето през следващите десетилетия.

Тайната на успеха на системата (включително на международния пазар) е нейната гъвкавост и ефективност, пише американското издание The National Interest, цитирано от „Российская газета“.

Това, което сега се нарича „Триумф“, е замислено като авангарден проект за модернизация на С-300. Версията С-300ПМУ-3, разработката на която стартира в началото на 1990-те, трябваше да получи нови ракети за разширяване на характеристиките и изпълнение на нови задачи, които преди това не бяха характерни за семейството зенитни комплекси. През 1990-те години проектът се бореше за финансиране, в началото на 2000-те се сблъска с технически проблеми поради опасенията, че създадените в СССР системни компоненти ще намалят общата производителност.

Независимо от това, през 2007 г. първите „Триумфи“ започнаха да влизат в експлоатация. С-400 представлява огромен скок в производителността спрямо предишните системи. Ако С-300 е комплекс за противовъздушна отбрана с голям обсег, то на разположение „Триумф“ има четири типа ракети за експлоатация на почти всякакво разстояние: от 40 до 400 километра. Новите функции на контролния център му позволяват да работи в условията на мощни радиоелектронни противодействия и да проследява летателни апарати, произведени по стелт технологии. Един дивизион С-400 е способен да стреля едновременно по 80 цели, насочвайки по две ракети към всяка.

Комплексът „Триумф“ се състои от система за бойно управление: команден пункт и многофункционален радар, шест пускови установки, арсенал от ракети „земя-въздух“ и машина за материално-техническа поддръжка за съхранение на ракети и обслужващо оборудване. Системата за бойно управление е съвместима с по-ранни комплекси за противовъздушна отбрана, тоест С-400 може да обменя информация и да управлява различни модификации на С-300, комплекси от семействата „Тор“ и „Панцирь“.

През последното десетилетие бяха подписани редица основни договори за доставка на „Триумф“ в чужбина. Китай и Турция вече ги получиха, Индия очаква своите „Триумфи“, Виетнам, Египет, Ирак, Катар и Саудитска Арабия са в списъка на потенциалните купувачи. В Русия 25 полка С-400 са разположени в пет военни окръга. И въпреки че войските скоро ще започнат да получават новата зенитна система С-500, очевидно е, че „Триумф“ ще продължи да служи в продължение на десетилетия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest