Общество

NI оцени високо Су-25

Щурмовакът Су-25 „Грач“, въпреки своята възраст от почти четири десетилетия, се експлоатира от армиите на много страни по света и продължава да доказва своята висока ефективност.

Този самолет с право си е спечелил титлата „абсолютен воин“.

За един от най-успешните образци за световна авиация припомни репортерът на The National Interest Марк Епископос, цитиран от „Российская газета“.

Пуснат в производство през 1981 г., Су-25 (по класификация на НАТО Frogfoot) компенсира липсата на поддържащи самолети в съветската армия. Силно бронираната едноместна машина в основната си конфигурация се отличава с относителна лекота на управлението и е оборудвана със стандартна авионика и набор от средства за противодействие на някои ракети „въздух-въздух“ и „земя-въздух“. Известната липса на защита за самолети от този клас се компенсира от внушителен набор от средства за поразяване: управляеми и неуправляеми ракети „въздух-земя“ с различен обсег, няколко вида тежки бомби за удари срещу наземни цели.

Впоследствие показателите за оцеляване на „Грач“ са увеличени значително, отбелязва авторът. Освен това Су-25 има много модификации: експортният Су-25К, учебният Су-25УБ и особено Су-25Т със специализирани бомби с термоуправление и високоточната ракета Х-25МЛ „въздух-земя“.

Първото си бойно кръщене „Грач“ получава в Афганистан, а малко по-късно самолетът показва своята висока ефективност по време на ирано-иракската война.

„Този щурмовак многократно е повтарял своя успех, причинявайки сериозни щети на наземните подразделения във въоръжени конфликти с различни мащаби. В същото време загубите на самолети са незначителни“, добави Епископос.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest