Общество

NI оцени „Спрут-СД“

Американски медии проявиха интерес към руската авиодесантна самоходна артилерийска установка „Спрут-СД“.

The National Interest нарича тази машина „голямо плаващо оръдие“. При това авторите отбелязват, че „Спрут“ е нещо средно между танк-амфибия и унищожител на танкове.

„Благодарение на много голямото си 125-мм оръдие тя може да стреля със същите боеприпаси, с каквито и основните бойни танкове на Русия – като новия Т-14 или Т-90, което е е удобно за логистиката“, пише изданието.

Като едно от преимуществата на САУ авторите посочват лекотата и мобилността ѝ, които се дължат на употребата на алуминий при изготвянето на корпуса на машината. Благодарение на това бойната маса на „Спрут“ е едва 18 тона. За сравнение, основният боен танк на Съединените щати M1 Abrams е над 60 тона, отбелязва „Российская газета“.

Хидропневматичното окачване, което механик-водачът на „Спрут“ може при нужда да повдига или снишава, подобрява проходимостта на машината и защитеността ѝ на отбранителни позиции. Освен това такова окачване частично поглъща отката на мощното оръдие. „Спрут“ има още и 7,62-мм ПКТМ.

Оръдието на „Спрут“ е способно да унищожава вражески танкове, здания и съоръжения и да оказва поддръжка на пехотата на бойното поле. А две водни оръдия позволяват на машината да вдига доста висока скорост на водни повърхности.

„На теория „Спрут“ може да се спуска от транспортен самолет с екипажа вътре. В този случай може да се окаже много мобилен. „Спрут-СД“ действително е мощно противотанково средство“, пише американското издание.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest