NI оцени руския изтребител-бомбардировач Су-34

The National Interest определи Су-34 като един от най-мощните ударни изтребители в Русия.

Списание The National Interest посвети статия на руския изтребител-бомбардировач Су-34. Авторът на статията Марк Епископос го определи като „убиеца на всичко“. Факт е, че този самолет за всякакви метеорологични условия може да се похвали с огромен и постоянно разширяващ се набор от оръжия. Неговите 12 точки за външно окачване, монтирани под крилата, са съвместими с много видове ракети: „въздух-въздух“, „въздух-земя“, противокорабни и крилати ракети. Той също така има управляеми бомби в арсенала си, пише „Российская газета“.

Су-34 (по класификация на НАТО – Fullback) е един от най-мощните ударни изтребители в Русия, в който се съчетават съвременна конструкция на планера с множество съвременни летателно-технически постижения. Първият етап от неговото развитие започва в началото на 1980-те години, когато съветските ВВС започват да мислят за постепенно заместване на застаряващия щурмовак Су-24 с нов самолет, който съчетава в себе си разширени възможности за наземна атака с маневреност.

Предшественикът на Су-34, с названието Су-32ФН, се появява през 1995 г., но в течение на десетилетието след разпадането на Съветския съюз програмата изчезва поради непостоянно финансиране и непоследователна политическа подкрепа.

Програмата Су-34 е сериозно възродена едва в началото на 2000-те. Самолетът е основно преоборудван и модернизиран: Су-34 получава цифрово бордово управление, съвременна навигационна система и подобрени възможности за електронно противодействие.

Официално постъпва на въоръжение през 2014 г. като свръхзвуков изтребител от поколение 4+ за всички метеорологични условия. Дизайнът на Су-34 е донякъде подобен на Су-27.

Су-34 са известни като най-модерните в технологично отношение самолети, използвани от руските ВКС в Сирия. По време на руската кампания в арабската република неколкократно нанасяха удари по позициите на бойците с управляеми бомби. Според заместник-министъра на отбраната на Русия Юрий Борисов, Су-34 е показал най-добрата си страна в сирийския конфликт.

Основната конфигурация на Су-34 включва модули за радиоелектронна борба „Хибин“, мощна система за заглушаване и противодействие. Бъдещите специализирани модели Су-34 ще бъдат снабдени с нова радиолокационна система (РЛС) „Пика-М“ с обхват на откриване до 300 километра.

В момента около 120 самолета са в експлоатация и се разработват модернизирани версии. Су-34 е напът да се превърне в един от основните тактически бомбардировачи на Русия за десетилетия напред.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest