NI оцени приноса на легендарния Ил-2 в Победата във ВСВ

Издръжливостта на съветския щурмовак Ил-2 в годините на Втората световна война превръща машината в легенда.

Самолетите на Сергей Илюшин се връщат на летището с няколко десетки пробойни в крилете и фюзелажа, за една нощ техниката се връща в редиците и щурмоваците отново се отправят в бой.

Ил-2 става най-масовият боен самолет в историята – произведени са почти 36 000 щурмовака. Тази машина изиграва важна роля в разгрома на немските войски.

Тайната на издръжливостта на Ил-2 е в бронираната капсула, която защитава важните области: пилотската кабина, двигателя и резервоарите. Дуралуминиевите криле и шперплатовата опашка лесно могат да се сменят или ремонтират.

„Въпреки доста примитивната конструкция на самолета, той е много як благодарение на бронята си, която защитава жизненоважните части на самолета, както и кабината на пилота“, пише издание The National Interest.

Горивните резервоари са допълнително защитени от запалване със системно подаване на неутрален газ. На борда има балон с въглероден диоксид, по време на полет газът се пуска в надгоривното пространство. Дори резервоарът да е пробит, това позволява да се избегне изтичането на гориво, а значи и запалването му.

Друга причина за успеха е мощното въоръжение: две 23-мм оръдия, три картечници, бомби и реактивни снаряди. В зависимост от модификацията и бойната задача щурмовакът може да носи между 300 и 600 кг боеприпаси. Освен това, след хвърлянето на бомбите и пускането на ракетите, Ил-2 може да води въздушен бой с вражески самолети.

Ил-2 се превръща във важен инструмент за поддръжка на сухопътните войски и се доказва като ефективно средство за унищожаване на техника и вражеска пехота. Затова легендарният щурмовак, както отбелязва американското издание, цитирано от „Российская газета“, заслужено се смята за един от символите на Победата във Великата отечествена война.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest