Общество

Незабравими кадри от времето, когато Пеле игра срещу СССР

Нашите най-дълбоки съболезнования по повод кончината на легендарния „Крал на футбола“!

Дълги години легендарният бразилец мечтае да вкара гол срещу своя приятел и един от най-добрите вратари в историята на футбола – Лев Яшин. През 1965 г. мечтата му най-накрая се сбъдва. 

Седемнадесетгодишният Едсон Аранчис до Насименто, по-известен като Пеле, изиграва първия си мач срещу съветския национален отбор на Световното първенство по футбол през 1958 г. в Швеция. За бъдещия „Крал на футбола“ този международен турнир е първият в кариерата му.

Националният отбор по футбол на Бразилия печели мача от групите на Световното първенство по футбол през 1958 г. с 2:0 срещу СССР на 15 юни. Вава отбелязва два пъти.

Националният отбор по футбол на Бразилия печели мача от групите на Световното първенство по футбол през 1958 г. с 2:0 срещу СССР на 15 юни. Вава отбелязва два пъти.Getty Images

Отборите на СССР и Бразилия се срещат в последния мач от груповата фаза. До този момент те са събрали четири точки и играят за място на четвъртфиналите. Въпреки всички усилия, съветските играчи не успяват да победят легендарните бразилци – два гола на Вава донасят победата на отбора от Латинска Америка.

Бразилският нападател Пеле и съветският вратар Анзор Амберкович Кавазашвили (отляво надясно) след приятелски футболен мач между националните отбори на СССР и Бразилия на централния стадион

Бразилският нападател Пеле и съветският вратар Анзор Амберкович Кавазашвили (отляво надясно) след приятелски футболен мач между националните отбори на СССР и Бразилия на централния стадион „Владимир Илич Ленин“ в ЛужникиЕвгений Касин, Владимир Мусаелян/ТАСС

Пеле много иска да вкара в дебютния си мач, но Виктор Царьов, който лично го пази, не му дава нито един шанс. „Пеле не играеше лошо, –спомня си футболистът Никита Симонян. – Веднага можеше да се каже: добро момче, леко, умно, бързо, технично. Но нашият защитник Витя Царьов се справи с него.“ Бразилецът не забравя съветския защитник и много години по-късно при посещението си в Москва пита кой е играчът с номер „5“ на фланелката.

Getty Images

След като не успява да вкара гол срещу СССР, младият гений се развихря напълно в следващите мачове: на четвъртфинала става автор на единствения победен гол срещу Уелс; на полуфинала срещу французите записва хеттрик, а на финала се разписва два пъти срещу домакините, голмайстор на турнира. Бразилия става световен шампион, а Пеле – жива легенда.

Бразилският нападател Пеле празнува, след като вкара първия си гол срещу Италия.

Бразилският нападател Пеле празнува, след като вкара първия си гол срещу Италия.Юрий Моргулис/ТАСС

По време на Световното първенство по футбол през 1958 г. Пеле се сприятелява с Лев Яшин, единствения вратар, който някога е получавал Златната топка. „Що се отнася до най-великия вратар на всички времена, Лев Яшин, аз го познавах добре, – спомня си по-късно нападателят. – Той беше първият ми приятел извън Бразилия.“

Приятелски футболен мач между националните отбори на СССР и Бразилия на Централния стадион

Приятелски футболен мач между националните отбори на СССР и Бразилия на Централния стадион „Ленин“ в МоскваSputnik

През 1965 г. Пеле лети до Москва за приятелски мач срещу съветския национален отбор и за свое голямо разочарование научава, че поради контузия Яшин няма да вземе участие в него. Вратарят обаче се среща с нападателя на тренировката преди мача и му подарява миниатюрен самовар. Мачът завършва 3:0 в полза на бразилците, а самият Пеле отбелязва два гола.

На стадион

На стадион „Ленин“ известният съветски вратар Лев Яшин подарява сувенир на ПелеGetty Images

„Кралят на футбола“ силно иска да вкара гол срещу един от най-добрите вратари в света и в ответния приятелски мач в Рио де Жанейро желанието му най-накрая се сбъдва. Той е автор на един от двата гола срещу Яшин в мача, завършил 2:2.

Легендарните футболисти, бразилският нападател Пеле и съветският вратар Лев Яшин

Легендарните футболисти, бразилският нападател Пеле и съветският вратар Лев ЯшинАлександър Яковлев/ТАСС

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest