Невиждано нашествие: гниещa руска риба-зомби трови водите на Норвегия?

Норвежките медии отново посветиха голям материал на небивалото нашествие на руска горбуша.

От норвежката агенция за околната среда, климата и замърсяването предупредиха за голяма екологична заплаха. Съобщава се, че след като хвърли хайвера си, рибата се разлага жива. В момента във водите на Норвегия плуват тонове гнила риба, които отравят всичко наоколо.

Преди в норвежки води не е имало горбуша, съобщава изданието VG в превод на „ИноСМИ“. През 1950-те Русия пуска тази риба край Колския полуостров, за да организира търговски риболов. Досега популацията силно се е увеличила и такава риба има и в Норвегия.

„Вече обсъдихме нашествието на горбушата през 2017 и 2019 година. Но тогавашната ситуация не може да се сравни с настоящия наплив“, каза Видар Исаксен и отбеляза, че има толкова много риба, че е твърде много дори за храна на кучетата, предаде mk.ru.

Горбушата се раздава безплатно на всеки, който я иска. Тя може да използва и като стръв за лов на раци.

„Хиляди горбуши, които сега се носят по реката, умират, след като хвърлят хайвера си и започват да гният. Само си представете как изглеждат тоновете гнила горбуша, които плуват по реката и заразяват водата“, добави Исаксен и отбеляза, че норвежците наричат рибата „зомбуша“.

В момента дори тече план по борбата с горбуша, хората дори се връщат от отпуски, но не могат да се справят.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest