Необикновени явления в небето, които можете да наблюдавате в Русия

Кой е най-добрият момент да „хванете“ Северното сияние, къде има три слънца едновременно и защо облаците стават перлени?

Зимното небе в Русия удивява с ярките си цветове и преливаща светлина, особено отвъд Полярния кръг. Мразовитият въздух прави истински чудеса! Не вярвате ли? Вижте тези снимки.

Северното сияние

Павел Лвов/Sputnik

Най-грандиозното явление в небето над Арктика, естествено, е Северното сияние. Това е естествено сияние, което може да се наблюдава в ясни студени нощи от септември до март. Най-добре то се вижда на ширина 67-70 градуса, далеч от големите градове. На научен език то възниква в стратосферата, когато потокът от слънчев вятър достига магнитното поле на Земята. Сиянието е в най-различни цветове – от зелено до виолетово, и е с наистина невероятни форми. Да видят северното сияние е мечта на много пътешественици. В Русия най-популярните места за тази цел са Мурманска област и Ямал.

Светлинни стълбове

Роман Пинчук/Sputnik

Тези разноцветни вертикални стълбове, сякаш застинали във въздуха като лъчи на прожектор, наблюдават при студено време жителите на най-различни региони в Русия – от Санкт Петербург до Далечния изток. Това атмосферно явление възниква при ниски температури (под -15 градуса по Целзий) и голяма влажност, когато във въздуха се формират замръзнали кристали от лед. Тогава светлината от уличните лампи или автомобилните фарове се отразява в тях и образува многобройни „стълбове“.

Три слънца или хало

Вадим Скрябин/ТАСС

Представете си, че се събуждате сутрин и през прозореца, вместо едно слънце, виждате цели три! Как ще си обясните това? Тази оптическа илюзия се нарича пархелий или хало. Това е рядко явление и въниква единствено през зимата, когато времето е ясно и студено. Слънцето е ниско над хоризонта и пречупва светлината със своите лъчи през призмата на ледените кристали във въздуха. Тогава се появява илюзията, че има цели три слънца: истинското, което е в центъра, и неговите двойници отляво и отдясно (понякога има и само две слънца). Това явление може да бъде видяно в Якутия и на Ямал, а веднъж на няколко години то се появява и в централните части на Русия и дори на юг.

Перлени облаци

Masalova S.V./Свободни източници

Тези разноцветни облаци се появяват в небето при изгрев и залез и отразяват светлината от Слънцето, скрито зад хоризонта. А ледените кристали във въздуха пречупват светлината и украсяват небето в ярки цветове. В Русия това явление се наблюдава на същите ширини като тези, където може да се види Северното сияние, но много по-рядко. Те обикновено се появяват през зимата и в началото на пролетта при ниски температури. Учените смятат, че тези облаци са свързани с разрушаването на озоновия слой отвъд Полярния кръг.

Арктически миражи

Валерий Демин

Вероятно сте чували за миражите, които се появяват в горещите пустини. Отвъд Полярния кръг, обаче, също има интересни оптически илюзии. Арктическите миражи могат да се появят в студени дни над водата, когато въздухът над повърхността се охлажда и, също като леща, отразява облаците и околния пейзаж.

Подобни миражи се случват в гр. Апитати в Мурманска област над езерото Имандра. Те се наблюдават по няколко пъти всяка зима.

Лещовидни облаци

Николай Кутузов/ТАСС

А на Камчатка хълмовете често са „украсени“ от плътни лещовидни  или летникулярни облаци. Те се образуват между слоевете на въздуха и задължително в планините и дори при силен вятър остават неподвижни, заради което приличат на летящи чинии. Особено ефектни са при залез, когато се осветяват от угасващото слънце.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest