Нека добавим истински цитруси към легендарните съветски лимонови сладкиши

Никой не знае защо тези сладкиши са получили името „лимонови торти“, защото освен по цвят и киселост, те нямат много общо с цитрусите.

Достъпността на съставките обаче помага на този десерт да спечели уважението на съветските хора.

По съветско време лимони могат да бъдат намерени в северните градове, като Мурманск или Северодвинск, чиито жители получават постоянни доставки на плодове и зеленчуци от правителството, за да направят живота им малко по-поносим през дългия зимен сезон. Но в Москва подобно „сладко“ лакомство може да струва цяло състояние. Независимо от това, горещото желание да приготвят нещо изключително принуждава домакините да пекат тези торти без лимони, но все пак запазвайки киселия вкус на ястието. Основната тайна на съветските лимонови сладкиши е абсолютното отсъствие на лимони, но използването на лимонена киселина, за да се получи същият стипчив вкус.

Рецептата може грубо да бъде разделена на четири етапа: приготвянето на блата, лимоновия крем, италианския меренг и сглобяването на всички съставки в една сладкарска наслада. В началото може да изглежда сложно, но всъщност всеки аматьор може да изпече тези меки и нежни торти от СССР.

Единственото нещо, което предлагам, е да използвате истински лимони вместо лимонена киселина, тъй като вече не трябва да търпим онези времена на недостиг.Олга Бровкина

Съставки за меко маслено тесто:

  • Жълтъци 3 бр.
  • Яйца 1 бр.
  • Масло 100 г
  • Заквасена сметана 200 г
  • Захар 150 г
  • Сол ½ ч.л.
  • Бакпулвер 10 г
  • Екстракт от ванилия 1 ч.л.
  • Брашно 500 г

Приготвяне:

Измерете всички съставки и ги пригответе за употреба. Поставете жълтъците, цялото яйце, солта и захарта в купа и разбъркайте добре. Добавете заквасена сметана, екстракт от ванилия и меко масло; разбийте на бавна скорост и след това добавете брашно на порции, като непрекъснато разбърквате, докато брашното се поеме равномерно.Олга Бровкина

Оформете тестото на две равномерни топки – тестото трябва да е гладко и гъвкаво. След това увийте всяка във фолио и поставете в хладилник за 20 минути.Олга Бровкина

Извадете първата топка тесто и я поставете върху хартия за печене. Покрийте топката с друг лист за печене и я разточете.

Набодете с вилица навсякъде, за да предотвратите неравномерното подуване. Печете за 12-15 минути при 180 градуса по Целзий. Повторете процеса с втората топка тесто.Олга Бровкина

Съставки за лимоновия крем:Олга Бровкина

  • Яйца (големи) 2 бр.
  • Захар 150 г
  • Лимонов сок 100 мл
  • Кората на 1 лимон
  • Щипка сол
  • Царевично нишесте 5 г
  • Масло 100 г

Приготвяне:

Отстранете кората от лимоните на много фино ренде и изцедете сока.

Поставете яйцата, захарта, царевичното нишесте, солта, лимоновия сок и кората в тенджера. Смесете с бъркалка и включете котлона. Бъркайте непрекъснато и гответе, докато се сгъсти и заприлича по консистенция на обикновен крем. Когато заври, оставете да къкри една минута, след това изключете котлона и добавете маслото парче по парче, като разбърквате добре, така че маслото да се смеси и да се комбинира с яйчено-лимоновата основа.Олга Бровкина

Покрийте крема със стреч фолио, така че да докосва повърхността – това ще предотврати образуването на неприятна коричка. Охладете крема в хладилник. Така той ще стане още по-плътен поради факта, че маслото ще се втвърди.Олга Бровкина

Съставки за италиански меренг:Олга Бровкина

  • Белтъци (3 бр.) 110 гр
  • Захар 220 г
  • Вода 60 мл
  • Щипка сол
  • Ванилия (щипка)
  • Лимонов сок 1 ч.л.

Приготвяне:

Поставете белтъците в чиста суха купа и разбийте на бавна скорост, докато се разпенят добре; добавете солта, постепенно увеличавайте скоростта и разбийте до получаването на меки връхчета. Включете миксера на бавни обороти, докато приключвате захарния сироп.Олга Бровкина

Захарният сироп: сложете захар и вода в тенджерата и оставете да къкри; завъртете тенджерата, за да се разтвори захарта напълно и заври до етапа на меко кипене. Това означава, че когато пуснете малко в студена вода, за да я охладите, ще се образува мека топка.Олга Бровкина

Захарният сироп в белтъците: разбивайки белтъците с умерено бавна скорост, изсипете в тях врящия сироп. Увеличете скоростта до умерено бърза и разбивайте, докато се охлади и докато белтъците не образуват твърди, блестящи, изправени върхове.Олга Бровкина

Сглобяване:

Поставете едното парче тесто върху другото и изрежете наоколо в правоъгълник, като съберете остатъците в отделна купа; внимавайте печивото да не се напука. Разделете двата слоя на 10 равномерни парчета и оставете горния слой настрана.Олга Бровкина

Поставете около половината от крема върху долния слой и го загладете. След това поставете половината от меренга и отново загладете.

Поставете внимателно горния слой, като оформите сладкишите, и повторете процедурата – първо кремът, след това меренгът.

Вземете натрошените остатъци и поръсете отгоре върху тортата.Олга Бровкина

Поставете лимоновите сладкиши в хладилника за няколко часа, за да се охладят.Олга Бровкина

Сега тортата е готова и можете да се насладите на плодовете на вашата упорита работа!

Приятного аппетита!

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest