Неизвестен прототип на картечница „Калашников“ беше показан за първи път

Концерн „Калашников“ в официалния си канал в YouTube демонстрира един от най-ранните прототипи на едноименната световноизвестна картечница.

Образец номер ЕФ01 се представя за първи път в публичното пространство.

Основната му разлика със серийните картечници „Калашников“ (ПК) е фрезованата, а не щампована цевна кутия, пише „Российская газета“.

„Един от първите образци на ПК не се различава много от серийния модел. Това говори, че първоначално дизайнът е бил много успешен, не е трябвало да бъде подобрен радикално, за да се стигне до желания външен вид и ниво на надеждност“, обясни началникът на фондовия отдел на Военноисторическият музей на артилерията Руслан Чумак.

Той припомни също, че самото раждане на идеята за вече легендарните оръжия е доста любопитно. В края на 1950-те години главният претендент за победата в конкурса за създаване на нова картечница е разработката на тулския конструктор Григорий Никитин. Военните обаче не са доволни от всичко в този модел и убеждават Михаил Тимофеевич да започне да създава свой модел.

„Задачата беше да се стимулира Никитин, първоначално не беше планирано развитието на „Калашников“ да има практически смисъл“, казва Руслан Чумак.

Михаил Тимофеевич обаче се заема с работата с голям ентусиазъм и намира начин за разработката и възможно най-скоро да направи образец на картечницата, който в крайна сметка печели конкурса.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest