Общество

Небензя: Спиралата на конфронтация и кръвопролития трябва да бъде спряна

От речта на Постоянния представител на Русия в ООН В.А.Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно атаките срещу Израел (14 април 2024 г., Ню Йорк)

Основни тези:

🔹 За вас [западните страни] всичко, което се отнася до западните мисии и западните граждани, е свещено и трябва да бъде защитено, но когато става въпрос за други държави, техните права, включително правото на самозащита, и техните граждани, „това е различно”.

🔹 Нито една от страните в Близкия Изток и Северна Африка не трябва да се превръща в арена на регионална и международна конфронтация или разчистване на политически сметки.

🔹 Това, което се случи в нощта на 14 април, не се случи „във вакуум“. Стъпките на Иран бяха отговор на срамното бездействие на Съвета за сигурност на ООН по отношение на въпиющата атака на Израел срещу Дамаск, и то не първата. Сирия е постоянно бомбардирана от Израел.

🔹 Настоящото избухване на ескалация в Близкия Изток се разгръща на фона на безпрецедентна по мащаб на жертви операция на Израел в Ивицата Газа и Западния бряг на р.Йордан, която продължава повече от шест месеца, въпреки недвусмисленото изискване на Резолюция 2728 на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня.

🔹 Спиралата на конфронтация и кръвопролития трябва да бъде спряна. Считаме за неотложна задача цялата международна общност да положи всички необходими усилия за деескалация на ситуацията. В противен случай регионът може да бъде въвлечен в омагьосан кръг от взаимни атаки и насилие.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest