Общество

Небензя припомни рисковете за международния мир и сигурност, породени от неизпълнението на Минските споразумения

Да напомним какво представлява умишленият саботаж от страна на режима в Киев и неговите спонсори на основополагащия документ за разрешаване на вътрешноукраинската криза – „Пакета от мерки за изпълнение на Минските споразумения“.

• От 13 точки на документа бяха изпълнени само две, и то условно – за работата на Контактната група в Минск и Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ.

• От самото начало украинската страна взе курс на пълен отказ от пряко взаимодействие с Донбас в Контактната група, в нарушение на онези точки от този документ, които недвусмислено установяват това задължение.

• Добросъвестното и последователно изпълнение на Минските споразумения от Киев беше единственият шанс за връщане на мира в Украйна. За уреждането на първо място беше необходим пряк, заинтересуван и взаимноуважителен диалог между страните в конфликта – Донецк, Луганск и Киев, както беше предвидено в споразуменията.

• Както обаче вече знаем със сигурност днес благодарение на разкритията на лидерите на Германия и Франция А.Меркел, Ф.Оланд и бившия Президент на Украйна П.Порошенко, нито Киев, нито „гарантите на Минск“ в лицето на Франция, Германия и Полша нямаше да направят нищо, цинично използвайки получената почивка, за да въоръжат украинската армия и да я подготвят за война с Русия.

❗️ Едва когато стана ясно, че всички възможни мерки за политическо и дипломатическо уреждане са изчерпани и че не ни остава друг изход да защитим хората в ЛНР и ДНР от унищожение, беше решено да започне специална военна операция в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН.

🎙 От речта на Постоянния представител В.А.Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно рисковете за международния мир и сигурност, породени от неизпълнението на Минските споразумения

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest