Общество

Най-вкусните ястия на номадите от Ямал

На сибирския полуостров Ямал живеят най-голям брoй номади в Русия, повече от 10 хиляди души.

Основно това са ненеци, ханти и селкупи. Веднъж годишно те идват в градовете за Деня на еленовъда и запознават жителите им с културата си. На този празник в Салехард имахме рядка възможност да опитаме необичайните ястия на номадите от Далечния север.

Павел Кузмичов

Основното ястие е строганината. Това е замразена риба, нарязана на тънки, почти прозрачни филенца. Месото може да се потопя в смес от сол и черен пипер. Понякога вместо риба се нарязва еленско месо.

Павел Кузмичов

В Ямал рибата се яде и след топлинна обработка. Най-популярните видове риба са сибирски рипух и сиг. Те се пекат, пържат, използват се като пълнеж за различни видове пироги.

Павел Кузмичов

Традиционно горещо ястие е уха или шурпа. Това са гъсти и много насищащи ястия. Някои семейства имат обичай да пият първо бульона, а след това да изяждат месото на риба. Тази година през Деня на еленовъда е поставен официален руски рекорд за готвене на шурпа от еленско месо – приготвиха се цели 202 литра супа! Която е достатъчна за 300 гости.

Павел Кузмичов

Ненците имат супа, която е наречена „Я“ (в превод „земя“), приготвя се от еленско месо с добавка от ръжено брашно.

Павел Кузмичов

Ако посетите чум на номад, първото нещо, което ще направят, е да ви дадат чай, който да ви стопли от студа. А към чая най-често се приготвя прост, но много вкусен десерт – замразени плодове (северна къпина, червени боровинки) с кондензирано мляко.

Павел Кузмичов

Опитвали ли сте ястията на народите от Далечния север?

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest