Общество

Най-вкусният руски празничен хляб

Този мек и вкусен меден хляб със сладък пълнеж е онова, от което се нуждае вашата новогодишна трапеза.

Всяка година точно преди Нова година и Коледа опитвам нова празнична рецепта. Тази далеч не е съвсем нова: славянските видове меден хляб са познати от около XIX в. и остават популярни и до днес. Мед, подправки, какао и глазура – този традиционен руски сладък хляб има всичко необходимо за зимните празници!

Името на десерта произлиза от староруската дума „коврига“, която означава „парче хляб“. Това всъщност е най-важната разлика между коврижка, която винаги се пече като едно голямо парче, и пряникът – друг подобен вид руски меден хляб, който обикновено е доста малък и оформен в различни сладки форми.

Коврижка винаги е била празнично ястие: така наречените „богати“ версии с масло и яйца се пекат за различни празници и големи поводи. Въпреки това има някои традиционни рецепти за коврижка без животински съставки, които се приготвят дори по време на Великия пост. Както и да е, най-важната съставка винаги е бил медът – не само придава уникален вкус и характерна текстура на тестото, но и прави вашата коврижка мека и свежа в продължение на седмици.

Има буквално десетки рецепти за коврижка – някои я готвят с мед без никаква захар, пълнежът между слоевете може да се различава от сладко и кремообразното карамелизирано мляко (руска версия на dulce de leche) до различни сладка или конфитюри. В тестото често се добавят и сушени плодове, горски плодове и ядки. Същото важи и за формата: една от най-впечатляващите е т.нар. „павирана“коврижка – става дума за горния ѝ слой, който наистина прилича на павета.

За тези празници готвя един от най-вкусните видове меден хляб – шоколадова коврижка с карамелен пълнеж. Струва ми се, че какаото на прах обогатява още повече вкуса на пикантното медено тесто и просто му придава сладко съвършенство.

Съставки за тестото:

Виктория Дрей

  • 290 г брашно
  • 70 г масло
  • 70 г мед от елда
  • 90 г захар
  • 25 г какао на прах
  • 60 мл вода
  • 1 яйце
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • 1 чл. канела
  • 1/3 ч.л. смлян карамфил
  • 1/3 ч.л. смлян кардамон
  • ½ ч.л. сол

Съставки за пълнежа:

  • 100 г dulce de leche или карамелизирано мляко

Съставки за глазурата:

  • 3 ч.л. вода
  • 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

Започнете със сиропа за тестото: добавете захар и вода в тенджера и оставете да заври на слаб огън, като не спирате да бъркате. Когато захарта се разтвори и сместа леко заври, изключете котлона.Виктория Дрей

Добавете меда, маслото, солта и подправките, разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете сместа да се охлади до стайна температура. За тази рецепта предпочитам мед от елда или друг вид тъмен мед, тъй като придава на хляба по-богат цвят и вкус.Виктория Дрей

След това добавете едно яйце и отново разбъркайте – течността става по-гъста и лепкава.Виктория Дрей

В чиста голяма купа добавете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. След това изсипете течната смес и разбъркайте с дървена лъжица.Виктория Дрей

Трябва да получите много гладко и доста дебело тесто без бучки. Сега то ще е много лепкаво – не добавяйте повече брашно, просто оставете за 10 минути в хладилника – тестото ще спре да лепне.Виктория Дрей

Сега разделете тестото на две равни части. Вземете малко парче тесто от първата част, оформете го на топка и го сложете върху лист хартия за печене. Продължете по същия начин, като поставяте топчетата близо едно до друго.Виктория Дрей

Оформете правоъгълник от топчетата, за да създадете „паветата“: тук имам 4 реда с по 6 топчета във всеки – можете да променяте количеството в зависимост от размера на топчетата.Виктория Дрей

Върнете се към втората част на тестото – сложете го върху друго парче хартия и навийте в същия правоъгълник с помощта на точилка. Набодете го с вилица.Виктория Дрей

Печете и двата слоя коврижка – плоския и „павирания“ – при 180° C за 20-25 минути и оставете настрана да се охлади.Виктория Дрей

Междувременно пригответе глазурата: в тенджера смесете вода със захар и оставете да заври на слаб огън – уверете се, че захарта се е разтворила напълно. Изключете котлона, добавете лимонов сок, разбъркайте и оставете сместа да се охлади до стайна температура.Виктория Дрей

Щедро покрийте двата готови слоя коврижка с глазурата с помощта на четка и я оставете да стегне за минута.Виктория Дрей

За да сглобите коврижката, разнесете карамелизирано мляко върху плоския слой, покрийте с „павирания“ и оставете поне за няколко часа да стегне. Чувствайте се свободни да използвате каквото и да е сладко (за предпочитане кайсиево или цитрусово) вместо мляко – то винаги добавя приятна киселинност към вкуса на коврижката.Виктория Дрей

Нарежете коврижката на филийки и ѝ се насладете с чаша черен чай. Виктория Дрей

Приятного аппетита!

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest