Най-страшните руски боеприпаси, за които не сте чували досега

Това са най-мощните снайперски патрони, които могат да унищожават леки бронирани превозни средства на разстояния до два километра.

По време на последните стрелкови тестове на тежките картечници ДШК и КОРД на стрелбище в предградията на Москва получихме патрони, които не сме виждали до момента – беловърхи 12,7х108-мм (руският аналог на американските .50 BMG).

Тези патрони са направени за ефективно ликвидиране на леки бронирани превозни средства на разстояния до 2000 метра. Според инженерите на стрелбището това са така наречените бронебойни патрони, „потвърдени от скоростта“.

„Всеки патрон лети със скорост три пъти над тази на звука с усъвършенствани бронебойни характеристики“, твърдят инженерите на ЦНИИТОЧМАШ.ЦНИИТОЧМАШ/Getty Images

Тези патрони са създадени за тежките картечници, както и за най-мощната руска снайперска пушка (да не се бърка с най-далекобойния снайпер на Русия – СВЛК-14С „Сумрак“ и предстоящата му модификация, която ще поразява цели на разстояние до 7 км), наречен АСВК. Странното име (както всички имена на руски оръжия) е акроним от „армейски снайпер с голям калибър“ на руски.

Тези патрони имат мощност от 17 000 джаула и могат да пробиват стоманени плочи с дебелина от 20-мм на 500 м разстояние – като нож през масло.

„Те са рядкост дори в Русия и са използвани само по време на стрелкови тестове на военни обекти при изпитанията на оръжията“, казват инженерите.

Според тях производствените разходи за тези патрони се оценяват на 25-32 евро на изстрел. Така че, ако излязат на гражданския пазар, боеприпасите биха стрували не по-малко от 1,5 пъти тази сума.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest