Общество

Най-странните лекове, използвани от руските селяни

Какво са лекували със сушени пчели царици? Какво е „живият огън“ и как се е използвал? И ако нещо е толкова гнусно, то значи буквално може да прогони болестта? Руските селяни са знаели отговорите!

Руските селяни нямат достъп до професионална медицинска помощ през XIX век, когато се появяват първите обществени болници в Русия. Но дори и след това селяните са по-склонни да разчитат на помощта на местните знахари, които лекуват с билки, магии и невъобразими диви методи, които ще представим по-долу.

Селяните са вярвали, че болестите идват от зли духове, така че именно знахарят трябва да се бори с тях, а не лекарят, който не знае нищо за царството, обитавано от болестите.

Този подход е причината, поради която руските селяни са използвали следните странни методи на „лечение“. Ето какви са били те:

(ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: прилагай ги обаче само на своя отговорност!)

1. Масло от червена тухла срещу костни фрактури

Legion Media

Считало се е за най-доброто средство за лечение на костни фрактури. Добре изсушена червена тухла от гърба на изградената печка се стрива добре в хаванче и се загрява в тиган. След като се охлади, прашецът се смесва с растително масло, кипва се, а след това се прецежда през плат. Така приготвеният лек се нанася на счупения крайник.

2. Сушени пчелни царици, живи жаби и ушна кал срещу отровни ухапвания

Pixabay

Ако някой е ухапан от бясно куче, се намира пчела царица, убива се, изсушава се и се стрива на прах. Половината от него се поглъща, а другата половина се слага върху ухапването. Ако ухапването е от островна змия, мястото трябва да се намаже с ушна кал (!) и цялото тяло да се покрие с пресен катран (!!). Друг лек – живи жаби (!!!), които се слагат на мястото на ухапването.

3. Урина срещу изгаряния и рани

Урината се използва при изгаряния и открити рани, бебешката урина се смята за най-мощната. Използва се за изплакване на очите срещу нощна слепота (никталопия) и се прилага върху краката при отоци. Бебешка урина се пие и при силни синини или контузии.

4. Изпражнения срещу почти всичко

Legion Media

За всички традиционни култури по света е обичайно да използват изпражненията като лечебна отвара. Фройдистки психолози твърдят, че екскрементите, които идват от областта на гениталиите (независимо дали са на хора или животни), винаги са имали магическо значение.

Вярвало се е, че изсушените курешки от врабчета са полезни срещу брадавици и обриви. Кравешки или кучешки фекалии се прилагат под формата на катаплазма (гореща лапа) при зъбобол или проблеми с венците (ама че отврат!).

Ваните с тор също са начин на лечение с екскременти. Ето как доктор от руския град Орьол описва тази процедура, изпълнявана от руски селяни: „Голяма бъчва се пълни с овесена слама, конски тор, сол и кипнала вода. Поставят пациента в бъчвата, покриват го с одеяла и остава само главата му да стърчи. След 3-4 часа слагат болния на печка, обличат го топло и той трябва да изпие чаша водка с настойка от чушка. Същата процедура може да се приложи и за болни деца. Докторът пише: „Често може да се случи децата да пропаднат в тора, но знахарите казват, че злите духове са ги взели“.

5. Нещо умряло, за да се прогони болестта 

Legion Media

Селяните са вярвали, че тъй като болестите са зли духове, те могат да бъдат изплашени и прогонени от нещо наистина отвращаващо. Именно затова за целта са били използвани най-мръсните и отвратителни неща като лекове – най-вече от мъртви хора или животни.

Етнограф от района на Псков, в Русия, е записал разказ на селянин, който използва част от мъртва крава, за да се лекува. „Той бил болен от туберкулоза (или чахотка на руски). Изпълнявайки съветите на знахарка, той покрил цялото си тяло с кожата на неотдавна починала крава така, че едва можел да диша“. Етнологът обаче не уточнява дали мъжът се е излекувал.
Селяните дори са вярвали, че пръстта, взета от гроб, може да има лечебни свойства. За да се лекува треска, „пръстта от гроба“ трябва да бъде взета скришом, без никой да те види. След това се пришива в платнена торба и се окачва около врата на пациента.

6. „Жив огън“ срещу треска и инфекции

Pixabay

Славяните са вярвали в лечебната сила на огъня и тази вяра е оцеляла от езическите времена. Те смятали, че най-добрият огън се нарича „жив огън“ („благодатен огън“ или още „свят огън“) и може да се получи само чрез търкане на дърва.

При масова епидемия (холера, коремен тиф и др.) руските селяни биха направили своеобразен масов обред в селата си: те ще се съберат на площада, ще донесат две големи сухи трупи и ще започнат да ги търкат една в друга (едната трупа ще лежи на земята, другата ще бъде отгоре и ще има дръжки като трион с две ръкохватки). Огънят ще се появи едва след 8-9 часа търкане (екипи от селяни ще се редуват). След това свещи, клечки, трески, запалени от този огън се пренасят до домовете.

Вярвало се е, че така се лекува треска: цялото семейство ще прескочи огън, запален от „живия огън“. Някои инфекции (като болестта еризипел, известна като „червен вятър“) или възпаления също са „лекувани“ с „жив огън“.

7. Дъждовна вода срещу бременност и слепота (какво?!)

Pixabay

Най-лечебната форма на вода е сутрешната роса или първите капки сутрешен дъжд, които са събрани от листата на градинските растения. Вярвало се е, че измиването в тази вода може да предотврати бременността.

Измиването на лицето с вода от първата буря през пролетта пък може да излекува една от „всички болести“. Горската роса, смятали селяните, също е в състояние да лекува слепотата, но най-добре е да се събере горска роса преди изгрев и още по-добре преди изгрев след Купалската нощ (лятно слънцестоене).

И със сигурност водата от светите извори и кладенците има свръхестествени качества, но при едно важно условие: да не говориш с никого по пътя към кладенеца, да не отговаряш на никакви въпроси, защото това е злият дух, който се опитва да те разсейва с приказки.

* * *

Колкото и странни да изглеждат тези церове, много често те действително работят, поради огромната сила на самовнушението (самохипноза). Много съвременни клинични проучвания потвърждават, че пациентите, на които са давани плацебо лекарства вместо истински, се излекуват. Така че може би самохипнозата е причината всички тези невероятни лечебни отвари „да работят“.

О-о, и руските селяни обикновено са имали много добра имунна система, тъй като са живеели сред природата и са ядели само органична храна, а за разлика от нас, те просто не са имали избор.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest