Най-скандалните провали на агенти на западните спецслужби в СССР

Ако разкритите чуждестранни шпиони са били изгонвани от страната или, в краен случай, са пращани в затвора, то вербуваните от ЦРУ или МИ-6 съветски граждани неминуемо ги е чакал разстрел.  

  1. Несполучливият полет на Пауърс

Пилотът Франсис Хари Пауърс, 19 август 1960 г.

Пилотът Франсис Хари Пауърс, 19 август 1960 г.ТАСС

На 1 май 1960 г. в 8 часа и 53 минути сутринта над „столицата на Урал“ Свердловск (днес Екатеринбург) съветските сили на противовъздушната отбрана (ПВО) свалят американския високолетящ разузнавателен самолет U-2, който е нарушил държавната граница на СССР. Скочилият с парашут пилот Франсис Хари Пауърс е задържан на земята от местни жители.

Силите на ПВО не успяват да свалят американския самолет веднага, след като пресича пакистанско-съветската граница, защото U-2 лети на недосегаема за тях височина от 24 км. Едва когато се снижава до 14 км над Свердловск, той е ударен от една от осемте изстреляни по него ракети. Друга ракета по погрешка поразява насочилия си към него МиГ-19, за да го прехване. Пилотът на съветския самолет загива. Михаил Озерский/Sputnik

При разпитите са изяснява, че задачата на Пауърс, поставена от ЦРУ, е да прелети над цялата територия на Съветския съюз от границата с Пакистан до Норвегия и по пътя си да заснеме промишлени и военни обекти на потенциалния противник.

Инцидентът незабавно предизвиква международен скандал. Президентът на САЩ  Дуайт Айзенхауер официално заявява, че пилотът просто се отклонил от курса при изпълнение на метеорологични изследвания. В отговор СССР предоставя на вниманието на обществеността пълен комплект специално шпионско оборудване, иззето от самия Пауърс и намерено сред отломките от сваления самолет.Sputnik

На 19 август 1960 г. Франсис Хари Пауърс е осъден на 10 години лишаване от свобода за шпионаж. Само че не му се налага да седи дълго в затвора. На 10 февруари 1962 г. той е разменен с разкрития в САЩ съветския разузнавач, който действа в нелегалност, Рудолф Абел. 

  1. Крахът на „Героя“

Олег Пенковски

Олег ПенковскиЕвгений Тиханов/Sputnik

Той е сочен за един от най-ефективните агенти на Запада в СССР за цялата история на Студената война. Няколко години полковникът от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили Олег Пенковски плодотворно работи за американските и британските спецслужби. 

Пенковски сам търси контакт със Запада. През юни 1960 г. той се обръща към няколко от американските туристи в Москва с молба да предадат от негово име писмо в посолството. В него подробно е описано как на 1 май същата година над Свердловск е свален разузнавателен самолет U-2 с пилот Франсис Хари Пауърс. През април 1961 г. полковникът е вербуван от МИ-6 докато е в командировка в Лондон.Борис Приходко/Sputnik

Олег Пенковски, който получава оперативния псевдоним „Герой“, снабдява своите нови западни колеги със секретна информация за състоянието на съветските въоръжени сили, за групата съветски окупационни войски в Германия, за съветско-китайските отношения и за настроенията във висшите ешелони на властта в СССР. С миниатюрен фотоапарат „Минокс“ той заснема на 111 ленти 5500 документа с общ обем 7650 страници. Заради получената от него информация на Запад са обезвредени 600 съветски разузнавачи.

На „Героя“ му е обещано американско гражданство и висока длъжност в разузнавателните структури на САЩ или Великобритания. Не било съдено обаче тези планове да се сбъднат. КГБ тръгва по следите на Пенковски в края на 1961 година, когато го виждат в компанията на сътрудничката на британското посолство Анна Чизхолм, заподозряна в шпионаж.

В продължение на година съветски спецслужби следят Олег Пенковски, разкриват неговите свръзки и контакти. През октомври 1962 г. той е арестуван. Скоро след това е задържан и Гревил Уин, неговата свръзка. Процесът срещу Олег Пенковски и Гревил Уин

Процесът срещу Олег Пенковски и Гревил УинТиханов/Sputnik

„По делото на изменника на родината Пенковски и Уин бе установено, че небрежността, политическото късогледо бърборене на някои военнослужещи, с които се е срещал и пиянствал Пенковски, директно са подпомогнали неговата престъпна дейност“, пише началникът на следствения отдел на КГБ Николай Чистяков. „Но в това дело е отбелязано и друго. Пенковскои е бил обкръжен не само от приятели по чашка и безхаберни хора, но и зорки и проницателни хора. Техните сигнали за прекомерната любознателност на Пенковски по въпроси, към които той няма пряко отношение, както и за някои негови подозрителни постъпки залегнаха в основата на работата на нашите чекисти в разобличаването на опасния престъпник“. 

Гревил Уин е осъден на осем години лишаване от свобода (през април 1964 г. е разменен със заловения във Великобритания разузнавач Конън младши). Редица американски и британски дипломати, замесени в делото на Пенковски, са изгонени от страната. Самия „Герой“ го чака по-сурова съдба. Той е лишен от званията си, от всички награди и е разстрелян за измяна към родината на 16 май 1963 година.  

  1. Провалът на съветския милионер

Адолф Толкачов

Адолф ТолкачовThe Billion Dollar Spy’ by David E. Hoffman/Corpus, 2017

Този водещ конструктор от секретния Национален изследователски институт по радиотехника в продължение на шест години е най-ценният агент на ЦРУ в СССР. „Дисидент по душа“, както сам се описва Адолф Толкачов, предава на Запада купища ценна информация за отбранителните възможности на Съветския съюз.

Толкачов дълго време търси контакт със западните спецслужби и накрая на 1 януари 1979 г. успява да се срещне с резидента на ЦРУ в СССР, а той веднага си дава сметка какъв изключителен кадър е попаднал в ръцете му. ‘The Billion Dollar Spy’ by David E. Hoffman/Corpus, 2017

За услугите си Адолф Толкачов иска огромни суми с шест нули, като обяснява, че за него тези пари са знак на уважение, доказателство за това, че ценят труда му. И макар че ЦРУ не приема напълно неговите условия, годишната му заплата от няколко стотин хиляди долара през 1979 г. е била еквивалента на заплата на президента на САЩ, а през следващите години е дори и по-голяма. За шест години на сметката в чужбина на съветския инженер се натрупват около 2 милиона долара. При това в СССР той получава 800 000 рубли. За сравнение в НИИ са му плащали около 350 рубли месечно и това е била твърде добра сума по съветските стандарти.

Толкачов предава на САЩ секретна информация за проекти за ракети, зенитно-ракетни комплекси, радари и авиониката на изтребителите „МиГ“ и „Сухой“. Благодарение на тези сведения американците успяват да икономисат от свои собствени разработки няколко милиарда долара, а освен това твърде лесно да се справят с МиГ-овете на Саддам Хюсеин по време на операцията „Пустинна буря“ в Ирак през в 1991 година.   Арестът на Адолф Толкачов

Арестът на Адолф Толкачов‘The Billion Dollar Spy’ by David E. Hoffman/Corpus, 2017

„Шпионинът за милиард долари“, както наричат Толкачов в ЦРУ, успява да остане неразкрит дълги години благодарение на предпазливостта си. Макар да разполага с огромни финансови възможности, той си купува само една скромна кола и неголяма дача.

Издава го избягалият в СССР през 1985 г. сътрудник на ЦРУ Едуард Ли Хувърд. На 24 септември 1986 г. съветския инженер милионер е разстрелян за държавна измяна. 

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest