Най-руските неща…според читателите на Russia Beyond

Попитахме нашите читатели кой град смятат за „най-руски“, а също кои коя черта на характера, коя поговорка и т.н.

Вижте техните отговори и разберете дали сте съгласни с тях!

Наскоро помолихме нашите автори, редактори и сътрудници да ни кажат кои неща смятат за най-руски и споделихме резултатите на нашия уебсайт. Помолихме също така нашите читатели да участват в анкета и да изкажат своето мнение. Получихме редица отговори – ето ги:

Най-руският град

Москва

МоскваGetty Images

Мненията на нашите служители се колебаеха между Москва и Суздал. Не е изненадващо, че нашите читатели избраха Москва. Всъщност столицата на Русия е достойна за титлата със своите катедрали и Кремъл.

Не можем да не споменем и други интересни отговори: ЯрославълНижни НовгородСергиев ПосадКазанТюменВолгоградЕкатеринбургНовосибирскВладивосток. Честно казано, приятно сме изненадани, че нашите читатели знаят толкова много руски градове – и дори са били в някои от тях!

„Определено отговорът е селата, руското сърце не може да се ограничи с Москва или Петербург“, отговаря един читател. Ние също не можем да спорим тук.

Най-руската черта на характера

С хляб и сол

С хляб и солАлександър Щербак/ТАСС

Персоналът ни избра искреността и с удоволствие установяваме, че нашите читатели също споменават тази черта. Най-честият отговор обаче е гостоприемството. Не е ли прекрасно? Руснаците наистина обичат гостите и ги посрещат с отворени обятия…и хляб и сол!

Също така сме доволни, че сред отговорите на този въпрос присъстват честността, смелостта, искреността и лоялността. Има обаче и някои черти, които не могат да се приемат изцяло като комплимент: например, да бъдеш директен/груб (в зависимост от ситуацията), близостта, подозрителността и криенето на емоции. Други интересни отговори включват: безпокойството или постоянното премисляне. Изглежда, че някой е чел твърде много от Фьодор Достоевски! Ами да, понякога „теглим от ума си“ (бел. ред. Игра с думи, „От ума си тегли“ е комедия на Александър Грибоедов).

Най-руската емоция

Виктор Васнецов/Третяковска галерия; Гавриил Григоров/ТАСС

Тук открихме това, което очаквахме: отчаяние и меланхолия. Точно това казаха и нашите служители. Вижте още как изглежда руската „тоска“ – отчаяние без причина.

Най-руската храна

Legion Media

Подобно на анкетата на нашите служители, палачинките и борша си разделят почетното първо място. Стана ни приятно обаче да видим сред отговорите и салатата Оливие, пелмените, картофите със сельодка, както и сирниките, и хайвера. Устата ви започна ли вече да се пълни със слюнка?

Някой остави остроумен отговор, че това е пица и суши – знаете ли, че всъщност това може да е вярно в някои от по-големите градове, като Москва, тъй като градските руснаци обичат тази храна (както и чешката бира, и италианското вино!).

Най-руският жест

Персоналът ни е сигурен, че това е жеста с пръст върху врата (като в GIF по-долу).Павел Инжелевский

Нашите читатели изглежда също знаят този жест, но също така назоваха няколко други, включително повдигането на рамене, куку-знака (кръгообразно движение на показалеца до ухото или слепоочието), жеста с пари (триене на палеца, показалеца и т.н. средни пръсти) и „фиг“ знак (поставяне на палеца между показалеца и средния пръст). Павел ИнжелевскийПавел Инжелевский

Най-руската дума 

Татяна Манаева

Нашият персонал каза, че това е „Давай“, сложна дума, която може да се използва при всякакви житейски обстоятелства, а някои от нашите читатели също я споменаха, наред със „спасибо“, „бабушка“ и „на здоровье“ (но последната е мит – ето защо). Бе изключително приятно и смешно да прочетем всички думи, които знаете на руски (а в отговорите имаше много от тях!). Забелязахме няколко думи, които Елизабет Олсън преподава веднъж в шоуто си на Конан О’Брайън. Прочетете повече за ругаенето на руски език.

Най-руският навик

Legion Media

Нашият персонал и читателите ни са в унисон, че това е да не се изхвърля нищо – или, с други думи, складиране. Изглежда вече ни познавате твърде добре!

Някой също отговори, че руските навици включват пиене на чай, четене, посядането преди пътуване, свалянето на обувките си преди да влязат вкъщи и да носят у дома „тапочки“ (чехли) – и да имат пластмасова торбичка с други торбички. Всичко това е вярно!

Един отговор гласи, че това е отлагането…но това нещо вероятно обединява всички ни, нали?

Най-руският филм

„Ирония на съдбата“Елдар Рязанов/Мосфилм, 1975 г.

Повечето от анкетираните мислят, че това е „Ирония на съдбата“ и ние сме повече от съгласни. Това наистина е един от най-популярните руски филми и вероятно един от най-известните в чужбина.

Невероятно е обаче да видим, че познавате и такива страхотни филми като „Москва не вярва на сълзи“ (носител на „Оскар“), „Офицери“ (чудесна военна драма) и „Брат“ (реален филм за „дивите 90-те години“ в Русия).

„Ирония на съдбата“Дейвид Лин/Юниверсал Пикчерс Рус, 1965 г.

„Д-р Живаго“ също е включен в списъка 2 пъти от нашите американски читатели. Това е легендарен американски филм с участието на Омар Шариф. В Русия обаче той не е толкова известен, но сме щастливи за популярността му в САЩ, защото това е адаптация на великия роман на Борис Пастернак, който е отличен с Нобелова награда за литература за него.

„Доктор Живаго“Дейвид Лин/Юниверсал Пикчерс Рус, 1965 г.

Ако някога сте се чудили кои руски филми да гледате, предлагаме ви списък на тези, които определят руското кино.

Най-руската книга

BBC/Cymru Wales, 2016

„Война и мир“, а може би „всичко от Толстой“ – това е най-популярният отговор на нашите читатели. Щастливи сме, че не забравихте такива велики творби като „Евгений Онегин“ и „Приказки“ от Александър Пушкин, „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков, „Братя Карамазови“ и „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски.

Най-руската поговорка

Просто сме изумени от това колко много руски поговорки знаят нашите читатели! Без въведение, просто ще ги напишем. Знаете ли значението на всички тях?

Не все то золото, что блестит

Тише едешь, дальше будешь

Семь пятниц на неделе

Поживем – увидим

7 раз отмерь, один раз отрежь

Не имей сто рублей, а имей сто друзей

Хотелось как лучше, а получилось как всегда

Доверяй, но проверяй

На Бога надейся, да сам не плошай

Работа не волк, в лес не убежит

Последната съвпада с отговорите на повечето служители на Russia Beyond.

Бонус – най-руският човек

Global Look Press; Pixabay

Тук, точно както нашите служители, повечето хора казват: Владимир Путин. Други отговори включват Александър Пушкин, Лев Толстой, Максим Горки, Юрий Гагарин, Валентина Терешкова, Фьодор Достоевски, типичната бабушка и дори Роман Абрамович.

Хората, участвали в анкетата, са на възраст от 17 до 85 години (!), и са от цял ​​свят: най-вече от САЩ, но също така и от Шри Ланка, Швеция, Великобритания, Индия, Канада, Холандия, Хърватия, Австралия и много други. Около 80% от тях не съобщават да имат някакви руски корени или отношения с Русия – затова се изненадахме, когато видяхме техните находчиви и интелигентни отговори.

Голямо благодаря на всички, че споделихте мислите си с нас. Попитахме ви също дали сме забравили някакви „най-руски“ неща и нашите читатели любезно предложиха да разгледаме следните:

Най-големият руски (ежедневен) проблем

най-руско желание/мечта

най-руски страх

най-руска традиция

най-руска празнична дейност (парти игра)

най-голямата руска национална гордост

най-руската развлекателна дейност

най-руското историческо събитие

най-руска рускиня

най-руски сгради

най-руски постижения (лични или от цялата нация).

Вашето желание е заповед за нас! Продължавайте да проверявате нашия уебсайт и социални медии за следващата вноска от „най-руски неща“!

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest