Най-разпространените митове за снайперистите

Бивш снайперист от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) разкрива най-често срещаните погрешни схващания относно тяхната работа.

Един изстрел – една жертва

Иля Питалев/Sputnik

Вярно е, че когато има терорист, скрит зад гърба на затворник и използващ го като жив щит, имаш само един изстрел, за да си свършиш работата и да спасиш хората. Но има други обстоятелства, при които трябва да правиш редица изстрели и дори тогава е нормално да пропуснеш някои от тях.

Например при битките в селски местности, в които рядко можеш да спечелиш с един прецизен изстрел в главата на врага. През повечето време ти се налага да елиминираш серия цели, като започнеш от наблюдателя и свършиш с картечарите и екипите с противотанкови гранатомети. Или може да ти се наложи да прикриваш екипа си и да държиш врага зад препятствие, докато твоите момчета напредват или се изтеглят.

Цял живот те преследват демони

Валерий Матицин/ТАСС

Отнемането на човешки животи е по-лесно, отколкото някои си мислят. Снайперистът от спецназа е добре трениран човек със специфично мислене. Никой слабохарактерен няма да се окаже с пушка в ръцете, ако не е способен да застреля лошия, който държи заложник като жив щит. Има точен момент, в който снайперистът трябва да дръпне спусъка и тази милисекунда не може да бъде пропиляна заради страха на снайпериста да си свърши работата.

Подобни сцени са драматизирани във филмите. Снайперистите живеят нормален живот, след като приключат с военния такъв.

Всеки може да стане снайперист

Кирил Брага/Sputnik

Въргалянето в мръсотия, храсти или излагането на парещото слънце по цял ден без минимална възможност да се раздвижиш е за хора, които са в състояние да вършат монотонна работа с часове – без почивка.

Снайперистът от спецназа е добре образован човек. Трябва да е експерт по балистиката и да работи с елементи като вятър (да изчислява скоростта и отклонението в траекторията на куршума при полет). Освен това трябва да знае как да се прикрие в работната си зона.

Необходими са години тренировки, за да се научи човек на всичко това.

Целите на снайперистите са на километри разстояние

Виталий Невар/ТАСС

В средата на 2017 г. беше съобщено, че неизвестен канадски спецназовец, разположен в Ирак, е направил най-отдалеченото смъртоносно попадение на 3540 м разстояние. Това е най-отдалеченото регистрирано убийство  с изстрел в света! Обикновено снайперистите оперират на по-малки разстояния.

Полицейските снайперисти се учат да стрелят по цели на не повече от 500 м в градски райони. Те трябва да могат да поразят 30-сантиметров квадрат от такова разстояние.

Военните специалисти се обучават да поразяват цели на километри. Задачата тук е просто да удариш целта, тъй като необходимият калибър за такива разстояния гарантира, че частта от тялото ще бъде разкъсана от удара, което от своя страна ще убие противника поради кръвозагуба – при всеки сценарий.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest