Общество

Най-опустошителните руски ракети по море, суша и въздух

Терористите от „Ислямска държава“ имат малки шансове срещу тези ракети, които могат да изминат разстояние до 5500 км, избягвайки вражеските радари, и да бъдат изстрелвани от различни терени.

Крилата ракета „Калибър“ за кораби и подводници

През 2015 г. Русия разтърси света, като за първи път в историята си изпрати крилати ракети срещу терористите. Нападението бе показано по телевизията и хората видяха как Каспийският флот изстрелва ракетите, преди те да прелетят 1500 км над Иран и Ирак до Сирия.

Ракетите летяха толкова близо до земята, че почти докосваха повърхността ѝ със свръхзвукова скорост и така бяха почти недоловими за вражеските радари. Всяка смъртоносна ракета бе натоварена с 500 кг експлозиви, способни да пробият в земята огромни кратери с диаметър стотици метри.

Нещо повече – тези ракети са с обсег до 2500 км и точност 30 м.

Ракети за системата „Искандер М“

Товарене на квази балистична ракета на

Товарене на квази балистична ракета на „Искандер М“ по време на военно учение на ракетните и артилерийски части в 5-а армия на руския Източнен военен окръг на полигон в Усурийск. 17 ноември 2016 г.Юрий Смитюк/TASS

Тази система реално не бе изпробвана преди намесата на Русия в Сирия, но тези зверове продължават да са едни от най-смъртоносните балистични ракети с малък обсег в света. Производителите на „Искандер М“ са създали осем различни вида ракети за системата и ги тестваха успешно през септември 2017 година.

Всеки вид  ракета може да бъде снабдена с бойна глава, напълнена с до 500 кг експлозив, способна да разруши вражески военни бази и сухопътни сили на разстояние до 600 км. Мощта на всяка експлозия може да се сравни с тази от ядрена бойна глава, но без радиоактивния облак и вредата за околната среда.

Крилати ракети Х-101 за стратегически бомбардировачи

Ростех

Тази ракета може да елиминира цели на разстояние до 5500 км с точност от 5 до 50 м. Първоначално се произвежда за руските стратегически бомбардировачи Ту-160М2. С тях ще бъдат въоръжени и самолетите ПАК ФА от следващото поколение, които ще са готови до края на октомври 2017 година.

„Ракетата има нова технологична система, базирана на комбиниран насочващ комплекс от инерционна система, електро-оптична и електронна корекция. Една от основните характеристики, която липсва при предишните оръжейни системи, е, че пилотите могат ръчно да променят координатите на мишените в бойна обстановка“, каза за Russia Beyond Виктор Литовкин, военен експерт от агенция ТАСС.

Всяка от тези ракети тежи около 2,5 т и може да носи бойна глава с тегло 400 кг. Те летят към мишените си с променлива траектория, което затруднява засичането им от вражеските отбранителни системи. Ракетата може да лети много близо до земята, също като „Калибър“.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest