Най-новите морски роботи на Русия

Тези руски дронове могат да спасяват хора и да заработват целия състояния на своите собственици.

Подводен изследовател

„Витязь-Д““Роскосмос“/Global Look Press

В началото на май този руски робот беше първият в историята, който достигна дъното на Световния океан – най-дълбоката точка на Марианската падина в Тихия океан. Машината се нарича автономен необитаем подводен апарат (да, производителите на подводна роботехника не са по маркетинга) „Витязь-Д“.

„Руският робот се спусна на дълбочина 10 088 м. В интерес на истината  трябва да се отбележи, че няколко страни вече са пуснали своите изследователски апарати до дъното на Марианската падина (сред тях Япония и САЩ), но никой от тях не е имал функциите на изкуствен интелект и не е бил напълно автономна роботизирана техника“, каза за Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Според него всеки метър потапяне на предишните машини е бил контролиран от подводници на страната производител; в случая обаче руският апарат само е следен със затаен дъх, както по време на първия полет на човека в космоса.

Руският вицепремиер Юрий Борисов вече нарече това събитие водещо достижение на руската отбранителна промишленост и наука, подчертавайки, че „на реализацията на именно такива проекти расте новият научно-конструкторски елит на ОПК“.

Според експерта „Витязь-Д“ е необходим за изследването на подводния шелф и ще бъде използван в бъдеще при разработването на подводни нефтени и газови находища, в интерес както на руски, така и на чуждестранни компании.

Според него излизането на комерсиалния модел на пазара ще бъде обявено от разработчиците до края на тази година.

Надводен спасител

Руските инженери създадоха първия в света издирвателно-спасителен дрон с изкуствен интелект, който може самостоятелно да открива давещи се по време на корабокрушение и да отвори спасителен сал. Проектът се нарича „Аврора“ и вече активно се използва от спасителите на министерството на извънредните ситуации на Русия в отделения в Бяло море (Северния ледовит океан).

Според разработчиците на компанията RADAR MMS, техният дрон търси давещи се в открито море поради „техническото си зрение“ – в изкуствения интелект на дрона се зареждат специални неврони и данни, които различават хората сред останките от кораби във водата.

„Щом „Аврора“ различи човек сред останки, той отива при него и отваря спасителен сал, в който човекът може да изчака спасителната група. На сала има датчик, който излъчва SOS сигнал с координатите си на десетки километри“, каза за Russia Beyond кандидатът на техническите науки и изпълнителен директор на RADAR MMS Иван Анцев.

На мястото на корабокрушението дронът се спуска от малогабаритен безпилотен вертолет, който е предназначен за излитане и кацане на всякакви необорудвани площадки както в града, така и в морето. Този безпилотен вертолет също е разработка на RADAR MMS и може да открива обекти (от потъващ кораб до нефтено находище) в условия на дъжд и мъгла благодарение на най-новото си радиолокационно оборудване.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest