Общество

Най-новата подводница „Казань“ пристигна в Северния флот

Най-новата атомна подводница от четвърто поколение „Казань“ по проект „Ясень-М“ пристигна на мястото си на постоянно базиране в Северния флот.

Екипажът беше посрещнат от началника на щаба на Северния флот контраадмирал Владимир Воробьов и представители на командването на подводните сили на флота, съобщиха от пресслужбата на Северния флот.

Командирът на подводницата капитан 1-ви ранг Александър Бекетов съобщи, че моряците от ВМС са извършили междубазов преход и са готови за изпълнение на поставени задачи. А в Северодвинск „Казань“ бе изпратена от служители на „Севмаш“, членове на предавателния екип начело с генералния директор Михаил Будниченко, които и построиха подводницата. Това съобщава пресслужбата на „Севмаш“.

„Казань“ влезе в състава на Военноморския флот (ВМФ) на Русия на 7 май тази година. Подводницата успешно премина всички изпитания, a нейната работа бе тествана във всички режими. Подводницата е прекарала повече от 200 дни в морето, пише „Российская газета“.

„Казань“ е атомен подводен крайцер по проект „Ясень-М“. Разработен е от проектно-конструкторско бюро „Малахит“. Това е главната подводница по проекта. Заложена на 24 юли 2009 г., пусната е на вода на 31 март 2017 година. Носи най-съвременното ударно и радиоелектронно въоръжение, което дава възможност за изпълнение на задачи във всички региони на Световния океан.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest