Общество

Най-нестандартните надгробни паметници в московските гробища

Руските гробища винаги могат да изненадат посетителите си с изключително разнообразие от надгробни паметници и паметни плочи.

Изключително любопитен факт е, че във Ваганковското и Новодевическото гробища, където са погребани известни актьори, писатели и политици, се провеждат дори и екскурзии.

Актьорът и певец Владимир Висоцки

Михаил Джапаридзе/ТАСС; Виктор Великжанин/ТАСС

Смъртта на 42-годишния популярен актьор и музикант е истински шок за милиони съветски граждани. Проведен е конкурс за най-добър надгробен паметник, надпреварата печелят скулпторът Александър Рукавишников и архитектът Игор Вознесенски. В основата на техния проект за надгробен паметник лежи знаменитата песен „Кони привередливые“. Висоцки е пресъздаден със своята китара, а главите на конете, които се показват зад гърба му, напомнят криле. В скулптурата на Ваганковското гробище е отразен и неповторимият маниер на изпълнение на Висоцки – ексцентричен и и винаги с униние.

Поетът Владимир Маяковски

Вячеслав Бобков/Sputnik

Множество улици в руските градове носят името на Маяковски. Той е истинска звезда на съветската авангардна поезия, но рано напуска нашия свят, едва 36-годишен. Владимир Маяковски умира след като слага край на живота си, причината за самоубийството все още е тема за спорове между хората. Паметникът на гроба на Маяковски, който се намира в Новодевическото гробище, е създаден от скулптора Александър Кибалников. Надгробната плоча е в минималистично футуристичен стил и е украсена в революционния червен цвят.

Телевизионният водещ Владимир Ворошилов

Андрей Сдобников (CC BY 3.0)

Черен гранитен куб е положен на гроба на Владимир Ворошилов. Лобното място на водещия се намира във Ваганковското гробище. Ворошилов ще бъде запомнен заради създаването и неподражаемото водене на популярната телевизионна игра „Что? Где? Когда?“ („Какво? Къде? Кога?“). Черният куб е символ на въпрос-загадка. Всеки участник трябва да познае за една минута какво точно има в „черна кутия“. Надгробният паметник е създаден от архитекта Никита Шангин, който също взема участие в популярното шоу.

Актьорът Михаил Пуговник

(CC BY 3.0)

Още един популярен човек намира вечен покой на Ваганковското гробище. На гроба на знаменития съветски актьор Михаил Пуговник е поставен надгробен паметник, изобразяващ кинолента с кадри от култови филми, в които той взема участие приживе. Ето няколко от тях, които е хубаво да гледате, ако все още не сте го направили – „Свадьба в Малиновке“, „Приключения капитана Врунгеля“, „Солдат Иван Бровкин“, „Огонь, вода и…“ и много други, в които Пуговник участва.

Телевизионният журналист Владислав Листев

Вячеслав Прокофиев/ТАСС

Убийството на главния телевизионен журналист от 90-те шокира обществеността в цяла Русия. Престъплението до ден днешен не е разкрито. Тъгуващ ангел, създаден от бронз и покриващ част от лицето си с ръка, вечно ще се рее над гроба на журналиста.

Хокеистът Анатоли Тарасов

Дмитрий Коробейников/Sputnik

Култовият съветски спортсмен и треньор, познат под псевдонима „баща на руския хокей“, успява да създаде от Националния отбор на СССР машина за победи. Цели 9 години отборът печели всички международни турнири. Неговата личност е пресъздадена и в популярния филм „Легенда №17“, нелеката задача да се превъплъти в кожата на Анатоли Тарасов е изпълнена от актьора Олег Меншиков. На гроба на Тарасов, който се намира във Ваганските гробища, е създадена цяла скулптурна композиция. Двете половони на разцепен гранитен блок са скрепени с множество хокейни стикове, над тях гордо се извисява ликът на легендарния треньор.

Актрисата Зоя Фьодорова

Богданов-62 (CC BY-SA 4.0)

Съдбата на известната съветска актриса Фьодорова е драматична. В сталинско време тя се впуска в противозаконни отношения с военноморското аташе на САЩ Джексън Тейтъм. От тяхната любов се ражда и дъщеря им. За тази непозволена за времето си любовна връзка, актрисата е обвинена в шпионаж и наказана да лежи 10 години в лагери. Черният човек, надвиснал над барелефния портрет на гроба на съветската актриса, намиращ се на Ваганковското гробище, е препратка към нейната загадъчна смърт. Фьодорова е убита в квартирата си. По непотвърдени слухове заръката за нейното убийство е дошла от КГБ.

Космонавтът Павел Беляев

Сергей Семьонов (CC BY 3.0)

Героят на Съветския съюз и един от първите съветски космонавти Павел Беляев е  командир на кораба, в който се вози Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос. Завръщането на легендарния екипаж въобще не е лесно. Павел Беляев успява ръчно да пилотира космическия кораб, след множество проблеми и откази на системите. Така Беляев става първия космонавт, който е успял да преземи ръчно космически кораб на Земята. Паметникът на гроба на Беляев, който се намира в Новодевическото гробище, изобразява самия космонавт в скафандър и шлем в ръка, а спиралата около него символизира космоса.

Реставраторът Игор Грабар

SerSem (CC BY-SA 4.0)

Грабар е най-известният съветски реставратор. Той работи върху знаменитата икона „Троица“ на Андрей Рубльов, успява да спаси и много други древноруски шедьоври. На неговата надгробна могила в Новодевическото гробище се извисява белокаменна стена с барелефни изображения на лъвове, птици и други символи от иконографското и църковно изкуство.

Създателят на анимационни филми Александър Птушко

Игор Зотин/ТАСС

Птушко е известен като „Съветския Уолт Дисни“, той е създател на най-култовите анимационни филмчета в СССР – „Златният ключ“, „Приказка за цар Султан“, „Руслан и Людмила“. Надгробният паметник на Новодевическото гробище е поставен в деня на 100-летието на режисьора. Създател на красивия приказен дъб, обърнат с корените към небето, е художникът Вячеслав Почечуев. Според много посетители творението сякаш е излязло от филмче на Александър Птушко.

Летецът Витали Попков

SerSem

Легендарният герой от Втората Световна война е известен с това, че в своята лятна ескадрила създава любителски „джаз-оркестър“. Заради този си подвиг е избран за прототип на главния герой в култовия съветски филм „На бой отиват само старците“. На паметника, който се намира в Новодевическото гробище, Попков е изобразен със самолетно витло и надпис девиз от филма „Будем жить“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest