Общество

Най-необикновените вещи на руски космонавти, пребивавали в космоса

Понякога сред наистина необходимите вещи към орбиталната станция поемат неща за „веселие“ и за „душата“.

Венчална халка и папийонка

James Nielsen/Houston Chronicle via Getty Images; DawnPoland/Getty Images; artpartner-images/Getty Images

Такива необичайни за космоса предмети са доставени на борда на МКС с причина – брачната халка и папийонката са специално за орбитална сватбена церемония. През 2003 г. руският космонавт Юрий Маленченко се сгодява задочно с любимата си Екатерина Дмитриева: цялата церемония се провежда по видеовръзка, а младоженците сами си слагат халките. Младоженецът дори има космически свидетел – астронавтът Едуард Лу. Подробно разказваме за тази сватба тук.

Музикални инструменти

Александър Иванченков (с китарата) и Владимир Ковальонок

Александър Иванченков (с китарата) и Владимир КовальонокАрхивна снимка

За да минават някак по-бързо космическите вечери, много космонавти вземат в орбита музикални инструменти. Един от първите, които правят това, е Александър Иванченков, който през 1978 г. свири на акустична китара на колегите си. Тя е специално доставена на борда на станция „Салют-6“ с товарния кораб „Прогрес-2“. За да може китарата да звучи нормално при нулева гравитация, трябва леко да се разхлаби напрежението на струната и да се постави дунапрен в самия инструмент.

По-екзотичен инструмент избира космонавтът Олег Кононенко. През 2011 г. той взема със себе си националния якутски инструмент хомус и свири на него при нулева гравитация.

Олег Кононенко

Олег КононенкоРоскосмос

А пък космонавтът Роман Романенко предпочита хармониката през 2012 година. Още преди полета той признава, че не може да свири на нея, но казва, че по време на полета иска да се  научи, за да подкрепя екипа.

Олимпийски факел

О.В. Котов и С.Н. Рязански, 2013

О.В. Котов и С.Н. Рязански, 2013Роскосмос

Дори главният символ на Олимпиадата успява да посети космоса. През 2013 г. руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязански доставят факела на МКС: той се пренася през всички помещения на станцията и се предава от ръце на ръце от всеки член на екипажа, включително и от чуждестранните колеги. Факелът дори е изнесен в открития космос: там Котов и Рязански си го подават един на друг, симулирайки щафетно състезание, и заснемат това събитие с видеокамера. По-късно олимпийският символ е върнат на Земята и предаден на представители на организационния комитет на Олимпийските игри.

Плюшени играчки

Сергей Прокопиев

Сергей ПрокопиевГригорий Сисоев/Sputnik

Още една традиция е да се вземат малки меки играчки при полет. Това е не само вид ритуал, но има и практическа полза, тъй като при промяна на гравитацията именно най-леките обекти „излитат“ първи. Това улеснява астронавтите да проследяват пътя си от космодрума до горните слоеве на атмосферата и да изчисляват по-нататъшните си действия.

Сред тези играчки е дори символът на Олимпийските игри през 1980-а – плюшеното мече на име Миша. Неговият дизайн е изобретен две години преди самите игри, така че през 1978-а Миша се озова на станция „Салют-6“. Изведен е в космоса от съветските космонавти Владимир Ковальонок и Александър Иванченков.

А известният анимационен герой Чебурашка пребивава в космоса два пъти. Първият полет е извършен през 2016-а, а вторият през 2022 година. Последният път Чебурашка е предаден на студиото „Союзмултфилм“ лично от командира на космическия кораб „Союз МС-22“ Сергей Прокопиев.

Космически голф

Михаил Тюрин

Михаил ТюринSERGEI ILNITSKY / AFP

Да, стик за голф и топки веднъж са доставяни в космоса! През 2006 г. руският космонавт Михаил Тюрин праща топка за голф в околоземната орбита по време на космическа разходка. Той обаче прави това не за забавление, а като част от рекламна кампания на канадската компания Element 21. Топката за голф не е съвсем обикновена – тя е направена от специална сплав от метали и е 15 пъти по-лека от стандартна топка (само 3 грама). Скоро след удара топката изгаря в плътните слоеве на атмосферата.

Икони

Роскосмос

Иконите са доста чести гости на руските космически кораби. Защо е необходимо това? Космонавтът Олег Артемиев отговаря на този въпрос и казва, че ги взема по молба на духовенството и добавя, че вземането на икони е „потребност на хората, които летят в космоса“. За иконите няма специални условия за съхранение и те могат да се държат навсякъде – от товарното отделение до скафандъра.

Арт обект

Yoomoota

От всички неща, които руските космонавти носят на МКС, това е най-необичайното. Скулптурата на Тарас Желтишев „Aspr1m (Asprim)“ излита в космоса в края на август 2023 г. и се връща на Земята месец по-късно. Арт обектът е само малка част от голямата колекция от арт играчки на Желтишев, а всяка от тях има свое име и история. „Асприм“ представлява в измислената вселена на художника „Станция на Любопитството“. „За мен това е възможност да покажа, че изкуството може да надхвърли обичайните граници“, така самият автор коментира изпращането на „Асприм“ в космоса.

Касета с песни на Висоцки

Държавен културен център-музей на Владимир Висоцки, Москва

През 1977 г. космонавтите Юрий Романенко и Георгий Гречко се отправят към станция „Салют-6“. Решават да вземат със себе си касета с песни на Владимир Висоцки. Когато настъпва моментът да се върнат на Земята, те искат да я подарят на самия артист, като поставят печата на станцията върху нея като потвърждение, че песните му наистина са били в околоземната орбита. По-късно обаче решават да я оставят на борда за следващите екипажи. И въпреки че самата касета остава на станцията, космонавтите все пак вземат със себе си суперобложката и я подаряват на Висоцки след едно от изпълненията му.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest